Kdo nás sleduje déle, tak ví, že ovoce zpracováváme tradičním způsobem sušení a nakupujeme je a sklízíme ze sadů v české republice. Naše práce se tak každý rok trochu mění podle toho, co se na stromech urodí a jaký je rok. Žádný rok není stejný a vlivy počasí nejdou ovládnout. Proto nesušíme každý rok stejné ovoce ani nevaříme povidla a džemy ze stejného ovoce jako roky předešlé. To mě ale na mé práci baví, že se snažím zpracovat, co nám sady dají, co se v nich urodí. Letos nám média předpovídala, špatný rok na ovoce. No myslím, že ho je méně, ale nebude to jenom počasím. Já se mohu spolehnout na více zdrojů, takže jsme sušili meruňky i višně, kterých se tolik neurodilo. Zato třešní byla slušná úroda. Toho jsme právě využili a navařili jsme pro Vás hladký třešňový džem. Je ideální na linecké cukroví, je krásně hladký bez kousků. Také jsme udělali limitku třešňového džemu s portským. Ten bych použila k masům a sýrům. No a hlavně jsme navařili třešňová povidla. Jsou bez cukru, konzistenci mají stejnou jako švestková a chutnají fakt skvěle. Jak říká moje skorosnacha, že třešňová povidla jsou lepší jak nutela. To už ale nechám na Vás, zda s ní budete souhlasit.
Hýčkejte sebe a své blízké nejen o Velikonocích našimi dobrotami. To je motto našeho historicky prvního newsletteru, který Vám včera symbolicky na svátek Josefa přistál do vašich mailových schránek. Nechci Vás nijak obtěžovat nebo zahlcovat zprávami a nabídkami. Dál budu pouze korektně přistupoval k tomuto mailingu a dávat Vám občas zprávy ze sušárny nebo akční nabídky.
Jednu takovou akční nabídku už máte nyní na našem webu a vztahuje se k Velikonocům. Jsou zde vybrané druhy zboží, které by se Vám mohly hodit pro koledníky nebo i pro Vás na mlsání.
Velikonoce - svátky jara, určitě to na Vás křičí ze všech stran. Ono tomu tak ale opravdu je. Velikonoce jsou oslavou znovuzrození nejen v církvi, ale hlavně v přírodě, protože se celá probouzí ze zimního spánku. Doufám, že tomu tak bude i nadále pro příští generace, že se nám ta planeta nebude natolik oteplovat.
Všem přeji krásně prožité Velikonoce a mlsejte naše dobroty :)
Řadím se k těm, kteří se narodili v 70. letech a jsem na to pyšná. Měli jsme krásné dětství, což možná doceňuji nejvíc až dnes. Mládí jsme prožili v 90. letech, kdy už se vše uvolňovalo, mohlo se cestovat, podnikat a objevovat nové věci. Dnes už bych řekla, že společnost začíná být přesycená a i otrávená.
Neměli bychom ale dopustit, aby nás tato negativní nálada ovlivňovala. Musíme si sami dělat svět a každý den hezkým a být spokojení.
Právě v té veškeré dokonalosti se člověk rád vrací ke kořenům a k obyčejným věcem, které zažil v dětství.
Svátek MDŽ nesporně patří k takovým vzpomínkám. Bylo běžné, že jsme vyráběli maminkám a babičkám papírová či látková srdíčka s věnováním. Natrhali jsme na zahrádce, co v té době kvetlo. Muži donesli domů kytku karafiátů či frezií. Byl důvod oslavit svátek žen.
Já jsem si pro Vás připravila limitovanou edici nazvahou MDŽ a skončí právě v tento den výhodná nabídka džemů a povidel 4+1.
Nemustíte zrovna dávat tašky z nabídky ženám k MDŽ. Můžete ale připravit dobrou snídani v podobě lívanců nebo palačinek a na ně použít naše džemy a povidla. Není nic lepšího než pozornost, kterou ženě věnujete. To je ten nejlepší dárek.
Sušené ovoce může být skvělým a zdravým doplňkem stravy, který lze využít nejen jako dárek, ale i v mnoha dalších situacích. Zde je několik nápadů, jak využít sušené ovoce:
Vítám Vás v novém roce 2024 a přeji nám všem, ať se nám ten rok celý povede, ať jsme spokojení s tím, co máme. Ať jsme zdraví, šťastní, milovaní a prostě se máme. V tomto roce jsem si dala za cíl více pracovat na naší komunitě stálých zákazníků. Každého nového rádi vítáme, ale ti, co se k nám pravidelně vrací, budou mít prostřednictvím našeho "klubu" výhody. Již jsem s vámi začala takto napřímo komunikovat, ale nyní tomu dám i lepší podobu. Bude mi to možná během ledna trvat, než vše připravím. Budu ráda za každou zpětnou vazbu od Vás.
Vaše Jana
Jak jsme sušili broskve a ryngle? Jak jsme na to vlastně přišli? To máte tak. Ne každý rok byla neúroda ovoce. Byly roky, kdy nám sadaři ovoce nutili, ať alespoň část zpracujeme. Tak jsme v roce 2018 poprvé zkusili usušit zelené ryngle a následně v roce 2019 jsme poprvé usušili broskve. U zákazníků si našly rychle oblibu, takže od té doby je sušíme pravielně. Letos při špatné úrodě ovoce to byl boj je sehnat, ale za těch 13 let práce s ovoce již mám své zdroje českého ovoce, kde je vždy seženu a jsou na nás hodní :) Proto dnes mohu v naší nabídce poukázat na sušené broskve a ryngle.
Broskve se jen omyjí a krájí ručně na plátky, které se dají sušit na síta. Sušit se musí opravdu pomalu, aby neztmavly a nepřipekly se. Nijak totiž ovoce před sušením neupravujeme. Výsledkem jsou krásně žluté a chutné plátky broskví.
Zelené ryngle sušíme až trochu zežloutnou. To teprve mají ten správný cukr, aby po usušení nebyly kyselé. Stejně je nijak neupravujeme, takže při sušení proběhne přirozená oxidace a půlky rynglí ztmavnou, Jsou podobné sušeným švestkám, ale chuť je trochu pikantnější.
Tak takhle my si v té sušárně žijeme a pracujeme a baví nás to pořád :)
Představuji Vám hned dvě letní novinky a to Jablečné marokánky s černým rybízem a Jablečné marokánky s mákem a sušenými švestkami. Rozšířily naši řadu jablečných marokánek. Jablečné marokánky s černým rybízem jsou spojením jablka a vyzrálého černého rybízu. Výsledkem je nakyslá chuť marokánek po černém rybízu. Za mě perfektní. Druhé marokánky jsou spojením jablka, modrého máku a sušených švestke. Ty chutnají jak tradiční jídlo lokše s mákem a povidly. Kdo miluje českou klasiku mák s povidly, tak si trouvnu říct, že na nich bude ujíždět.
Jablečné marokánky jsou 100% jen z ovoce bez přidaného cukru. Jablko obsahuje pektin a vlákninu a díky těmto vlastnostem z něj vznikne kompaktní hmota, která drží tvar i chuť. Přirozený cukr fruktoza, který ovoce obsahuje, tělo dobře odbourává. Pokud k marokánkám přidáme např. jogurt, což jsou bílkoviny, fruktoza se odbourá rychleji.
Moravské meruňky jsou specifické svou chutí a vůní a žádné dovozové meruňky se jim nevyrovnají. To se prostě pozná. I když jsou drahé a je jich rok od roku méně, tak je vždycky nakonec seženu, abych usušila naše pravé moravské meruňky. U meruněk je důležitá jejich zralost, protože tím, že je nesíříme ani nepřislazujeme, vynikne jejich chuť i kyselinka. Kdo je ale má rád, určitě naše sušené nesířené meruňky ocení. Jsou prostě naše a žádný jiný e-shop si myslím takové ani nenabízí. V době meruněk vyrábíme i meruňkový džem. Ten k nám patří a má své zákazníky stejně jako naše sušené meruňky. O vlivu meruněk na naše zdraví se zde rozepisovat nebudu. To na naše stránky nepatří, ale jistě víte, že meruňky jsou velice zdravé a neířené sušené meruňky si zachovají potřebné vitamínky a stopové prvky.
Při psaní titulku pro červnové čtení o sušených hruškách se mi v mysli vytanul obraz ze sušárny, kdy asi v roce 2009 moje mamka. tchýně, tchán a sousedka se mnou krájeli první hrušky na sušení. Seděli na lavicích podél stěny přípravny ovoce a krájeli hrušky na měsíčky do kýblů a já jsem ty nakrájené hrušky rovnala na síta do sušárny. Povídali jsme si u toho a práce nás bavila. Na způsobu přípravy hrušek k sušení se do dnešnch dní nic nezměnilo. Stále je v sušárně krájíme ručně a sedíme u toho na stejných lavicích. Jen moje mamka, tchýně ani tchán už mi tam nepomahají. Dnes jsou zde se mnou zaměstnanci. Parta je ale dobrá a leccos se u toho probere. Většinou teda vaříme, protože to nás ženy baví :)
Trouvnu si říct, že naše sušené hrušky jsou na trhu se sušeným ovocem originální a nikdo jiný je takové neprodává. Za ta léta, kdy se práci sušení ovoce věnuji, jsem si vyzkoušela různé odrůdy a dnes již vím, které hrušky a v jakém stupni zralosti kdy sušit, ze kterých se dají uvařit dobrá hrušková povidla, které se naopak hodí usušit na hruškovou pracharandu. O té si povíme zase příště.
Sušené hrušky spolu s klivkou velkoplodou používám k doslazení našeho müsli. Sušené hrušky najdete v našem mixu ovoce nebo v Kubově mlsu. A také je třeba zmínit sušené hrušky v čokoládě.
Nakonec bych ještě zde ráda uvedla, že sušené hrušky si od nás rády kupují pekařky valašských frgálů, protože pravá hrušková náplň na frgály je ze sušených hrušek.
Nově jsme pro Vás připravili dárkové krabičky ve třech barvách PINK, MINT a YELLOW. V každé krabičce na dně najdete naši originální omalovánku a dále jsou zde jablečné marokánky, ovocné svačinky a Netyčinky v různých kombinacích. Jsou pestré a chutné. Můžete je darovat dětem, ale i paním učitelkám, babičkám a dědečkům, maminkám nebo tatínkům, každý v sobě máme kus dítěte a rádi si občas malujeme.
Do konce května budeme přidávat ke každé objednávce omalovánku navíc.
Co to jsou vlastně ty jablečné marokánky? Jde o náš originální produkt z jablečného pyré. Je výsledkem naší snahy zpracovat jablka beze zbytku. Při sušení jablek jsme hned od začátku chtěli mít jen pěkná kolečka, aby výsledný produkt byl co nejkvalitnější. Krajová kolečka jsme nesušili a přemýšleli jsme, co s nimi. Do odpadu jich bylo škoda a bylo by jich i hodně. Péct štrůdl to taky nebylo pro nás. Tak jsme zkoušeli jablka rozmixovat a dál tepelně upravit, dát jim formu a usušit. Tak přesně v roce 2013 jsme vyrobili první jablečné marokánky. Jejich výroba je výhradně ruční a jsou pouze z jablek. Proto jejich tvar a vzhled a chuť nemusí být pokaždé úplně stejná. V tom ale spatřuji výhodu našich výrobků. Ovoce neupravujeme ani nedochucujeme, dáváme vyniknout samotnému ovoci. Jablečné marokánky se u Vás těší vělké oblibě. Pro někoho může být nesířené sušené ovoce tuhé, pak nastupují na řadu naše jablečné marokánky. Jsou krásně měkké. Pro děti jsou ideální variantou prvních bonbonů a sladkého mlsání. Postupně jsme je začali dělat v několika varinatách s mandlí nebo ořechem nahoře, s kokosem nebo do nich zamícháme jahody, hrušky. Každý si najde, co mu chutná. Pokud je neznáte, je čas, je ochutnat.
Sušené švestky jsme sušili hned po višních a jablcích. Je to u nás vždy pěkné období, protože sušíme jen vyzrálé sezonní švestky ze sadů, takže se jich od konce srpna do půlky října snažíme nasušit co nejvíc, aby bylo celý rok co prodávat. V tom je naše přednost, že u našeho sušeného ovoce známe původ plodů, ze kterých jsou sadů, kdo je vypěstoval a to u každé várky. Bereme asi od 3-4 pěstitelů na Moravě, jak jim švestky postupně dozrávají. V sušárně je nás vždy víc 4-7 ženských, které sedí jedna vedle druhé a ručně švestky loupou od pecky. Jedna z nich pak rovná na síta sušárny. Švestky se suší cca 48-52 hodin. Je to delší proces, protože mají víc vody než jiné druhy ovoce. No a na Vánoce je to prakticky nejprodávanější produkt, protože u nás je tradice vánočních omáček a cukroví, kde sušené švestky nesmí chybět. Pak samozřejmě jsou takoví z Vás, kdo jedí sušené švestky celoročně, jako můj manžel, přidávají si je do kaší atd.
Švestky jsou navíc dobrým zdrojem vápníku, doporučují se konzumovat při různých léčbách. Mají příznivý vliv na vyprazdňování. Prostě taková česká švestka umí divy. Zdůrazňuji česká švestka. Na trhu se prodávají různé dovozové varianty, ty ale neobsahují to, co naše zde vypěstované švestky.