Sušené ovoce má v tradiční české a moravské kuchyni mnoho využití. Za svou práci se sušeným ovocem, jsem nasbírala a vyzkoušela mnoho receptů a tipů.
1. Nesířené sušené ovoce lze naložit do čisté pálenky, kde vytvoří krásnou barevnou variaci.
2. Sušené hrušky se používají k výrobě hruškové náplně na valašské koláče frgály. Několik zákaznic je od nás bere a co vím, tak sušené hrušky namočí do vody. V této vodě je následně povaří s kořením, zcedí a namelou na mlýnku a náplň je na světě.
3. Já s oblibou sušené višně namáčím do trochy rumu a používám je do makové bábovky, perníku, rolády, náplní dortů. Nepečené kuličky raw lze rovněž vyrobit rozmixováním sušeného ovoce. Některé recepty, ty vyzkoušené, najdete i u mě na webu.
4. Někdy se stane, že máte sušené ovoce na misce na stole a ono se v zimním počasí, kdy se topí ,seschne a ztvrdne. Pak je nejlepší je právě použít na zalití rumem či mlékem a šup s ním do perníkového těsta.
5. Ze sušených nesířených švestek umixujete krásnou hmotu na nepečené cukroví. Stačí přidat mák nebo kakao, ořechy, kokos a zdravé a chutné cukroví je na světě.