Produkty, které je možné vložit do košíku máme skladem.
Vlašské ořechy ČR
Výrobce: Domácí dobroty s.r.o., Ostašov 50, 67552
Trvanlivost 5-14 měsíců
Vlašské ořechy jsou typické pro naši oblast. Máme je rádi na mlsání, do cukroví a buchet. Jsou dobré, když se spojí se sušenou švestkou a polijí se čokoládou. Jsou zdravé a dobré na únavu a nervy.
Na 2 koláče o velikosti 25 cm budeme potřebovat:
200 ml mléka
70 g cukru krupice
20g droždí
280g hladké mouky
70 g másla
1 žloutek
sůl
Hrušková povidla 420g Domácí dobroty
Hrušková pracharanda 150g Domácí dobroty
Drobenka:
60g másla
100g cukru a 100g hladké mouky
Těsto na hruškový koláč je kynuté, nejprve si tedy dáme do hrnku ohřát mléko. Mléko nesmí být horké jen vlažné, aby nám v něm kynuly kvasnice. Do mléka tedy přidáme cukr a kvasnice, zamícháme a necháme vykynout kvásek.
Zatím si v míse připravíme žloutek s máslem, které jsme si nahřáli. Dobře zamícháme a přidáme vykynutý kvásek. Nakonec přídáme mouku a sůl a dobře promícháme. Těsto necháme pod utěrkou nakynout cca 20 min. V té době si připravíme hrušková povidla, ale můžeme použít i švestková a drobenku. Částečně místo drobenky na hruškový koláč použijeme hruškovou pracharandu. To jsou nastrouhané sušené hrušky. Jakmile je těsto vykynuté, dáme na plech pečícíc papír. Těsto rozdělíme na dva kusy. Z každého kusu vyválíme kulatý koláč, který potřeme hruškovými povidli, posypeme drobenkou a hruškovou prachcarandou a dáme péct do trouby na 180 stupňů na 20 min. Po upečení můžeme ještě okraje koláče potřít máslem či sádlem, aby nám tak neztrvdly. Pokud použijeme kvalitní suroviny a kvalitní povidla, výsledek je zaručený. Dobrou chuť.
Zjednodušená varianta jablečného štrůdlu z kynutého těsta a navrch s opraženými ořechy.
Na těsto si připravíme do mísy:
220g hladké mouky
120ml vlažného mléka
40g kvasnic
1 lžíci cukru - necháme vzejít kvásek a o chvíli přidáme
1 vejce, trochu soli
60g tuku pokojové teploty - nejlépe máslo
Vypracujeme hladké těsto, které můžeme i dát hníst do robota.
Těsto přikryjeme igelitovým sáčkem a necháme cca 30-40 minut kynout.
Zatím si připravíme náplň:
Oloupeme 4-5 menších jablek cca 320g. Jablka si nakrájíme na ksotičky, dáme do hrnce na vařič, lehce podlejeme vodou, přidáme lžičku skořice a 2 hřebíčky a šťávu z půlky citronu a dusíme. Po cca 15 minutách jsou jablka měkká. Přidáme 60g másla, vanilkový cukr a asi 2 lžíce cukru a promícháme. Směs by měla mít konzistenci, že se dá natřít na těsto. Pro zlepšení chuti lze přidat i trochu rumu nebo griotky. Takto připravenou jablečnou směs dáme vychladnout.
Zatím nám těsto vykynulo. Ještě než je začneme plnit náplní, připravíme si formu na pečení chlebíčku a vymažeme ji máslem.
Těsto si z mísy vyklopíme na pomoučněný vál. Lehce je vyválíme do obdelníku. Těsto se nelepí, ale je řidší a dobře se vyvaluje.
Vyválené těsto potřeme předem připravenou a již vlažnou jablečnou směsí.
Dále těsto přehneme ze dvou stran do prostředka, a pak je zarolujeme jako roládu. Konce přitlačíme a opatrně přendáme do pečící formy, aby se nám neprotrhlo a nevytekla nám jablečná směs.
Dáme pést do trouby na horkovzduch na 180 stupňů na cca 30 minut. Špejlí zkusíme, zda je štrůdl pečený.
Než se nám štrůdl dopeče, tak si na pánvi rozpustíme máslo, přidáme k němu med nebo čekankový sirup cca 100g másla a 2 lžíce medu nebo sirupu. Do rozpálené směsi přidáme 2 hrsti nasekaných vlašských ořechů a krátce orestujeme.
Po upečení štrůdl vyndáme z trouby a ještě horký potřeme ořechovou směsí. Necháme vychladnout ve formě. Můžeme v ní i štrůdl krájet nebo později přendat na tác.
Přeji Vám příjemné pečení a ať se Vám recept povede. Nádivku do štrůdlu můžeme nahradit povidly, ořechy, skořicí, tvarohem nebo mákem. To už je na každém z Vás.