Produkty, které je možné vložit do košíku máme skladem.
Hrušky z Dolan
ruční, 2 dny se vaří
čistý produkt
Hrušky ČR - bez přidaného cukru
Výrobce: Domácí dobroty s.r.o., Ostašov 50, 67552
Trvanlivost 3 roky
Hrušková povidla jsou uvařená z přezrálých hrušek. Hrušky se vaří, až se úplně odpaří voda. Nepřidáváme do nich žádný cukr ani konzervanty. Jsou tak vhodná i pro diabetiky a malé děti. Jsou velice chutná do buchet, na koláče a posypat drobenkou. Pokud máte rádi švestková povidla, jistě hruškovými nepohrdnete a budete mile překvapení jejich chutí.
Dovoluji si zveřejnit dopis, který mi přišel od milé babičky 83 let. Píše v něm, že použila naše sušené hrušky na výrobu hruškové nádivky na tradiční frgály. Jak sama uvádí, že frgály byly vlastně nepovedené koláče, jinak se jim říkalo vdolky. Je ráda, že sušíme ovoce bez jakékoliv úpravy. Moc mě její dopis potěšil, už ta snaha napsat rukou dopis a poslat jej poštou. Je důkazem, že ovoce sušíme jako za časů našich babiček a to je i naším cílem.
Na těsto potřebujeme:
200g najemno nastrouhané mrkve - asi 3 kusy
200g tuku (máslo)
250g polohrubé mouky - dávám napůl se špaldovou hladkou moukou
hrušková povidla
Vypracujeme těsto, které dáme na 30 min do ledničky. Dále z něj vyvalujeme plát, ze kterého vykrajujeme hrnkem kolečka. Ta plníme lžičkou hruškovými povidly od Domácích dobrot. Kolečko přehneme a prsty přimáčkneme.
Mrkvánky dáváme na plech na pečící papír a pečeme 20 min při 180 stupních v horkovzdušné troubě. Po upečení můžeme pocukrovat.
Mrkvánky neobsahují cukr ani v těstě ani v hruškových povidlech, jsou tedy vhodné i pro diabetiky. Z této dávky máme asi 30 kusů a stačí nám jedna sklenička hruškových povidel od Domácích dobrot.
Vyzkoušejte chutnají skvěle :)
Stále mám dotazy na granolu. Naše müsli je sypké a zakládám si na tom, že se odlišuje od ostatních na trhu. Složení a úprava je můj recept. Základ tvoří vločky, dýně a slunečnice nasucho opražené. Pak do něj přidávám sušená jablka a další ovoce na chuť. Není slazené. Jeho stuktura je sypká. Dá se z něj jednoduše granola vyrobit. Zde je postup, jak na to.
Na granolu jsem použila skořicové müsli, které je s ořechy a přidala jsem ořechový mls, aby byla granola pěkně ořechová.
Skořicové müsli 100g
Ořechový mls 120g
1 jablko
lžíce přepuštěného másla Ghí
3 lžíce medu
Pro vytvoření správné granoly potřebujeme tuk a cukr. Já jsem použila přepuštěné másli Ghí, které má tu výhodu, že se nepřipaluje. Dala jsem je na pánev a k němu nastrouhala jedno jablko. Na vyšší stupeň jablko opečeme, až se odpaří šťáva. Přidáme müsli a ořechy a dál opékáme. Až jsou vločky s ořechy teplé, tak přidáme med. To je již konečná fáze. S medem již pečeme jen chvíli a můžeme nechat na teplé pánvi nebo ještě dát dotahnout do trouby. Necháme vychladnout. Používáme na jogurt nebo samotné. Pokud nesníme s rodinou hned, je lépe dát do sklenice do ledničky.
Na 2 koláče o velikosti 25 cm budeme potřebovat:
200 ml mléka
70 g cukru krupice
20g droždí
280g hladké mouky
70 g másla
1 žloutek
sůl
Hrušková povidla 420g Domácí dobroty
Hrušková pracharanda 150g Domácí dobroty
Drobenka:
60g másla
100g cukru a 100g hladké mouky
Těsto na hruškový koláč je kynuté, nejprve si tedy dáme do hrnku ohřát mléko. Mléko nesmí být horké jen vlažné, aby nám v něm kynuly kvasnice. Do mléka tedy přidáme cukr a kvasnice, zamícháme a necháme vykynout kvásek.
Zatím si v míse připravíme žloutek s máslem, které jsme si nahřáli. Dobře zamícháme a přidáme vykynutý kvásek. Nakonec přídáme mouku a sůl a dobře promícháme. Těsto necháme pod utěrkou nakynout cca 20 min. V té době si připravíme hrušková povidla, ale můžeme použít i švestková a drobenku. Částečně místo drobenky na hruškový koláč použijeme hruškovou pracharandu. To jsou nastrouhané sušené hrušky. Jakmile je těsto vykynuté, dáme na plech pečícíc papír. Těsto rozdělíme na dva kusy. Z každého kusu vyválíme kulatý koláč, který potřeme hruškovými povidli, posypeme drobenkou a hruškovou prachcarandou a dáme péct do trouby na 180 stupňů na 20 min. Po upečení můžeme ještě okraje koláče potřít máslem či sádlem, aby nám tak neztrvdly. Pokud použijeme kvalitní suroviny a kvalitní povidla, výsledek je zaručený. Dobrou chuť.
Budeme potřebovat:
150 ml mléka
1 lžička cukru
20g kvasnic
300g hladké mouky
sůl
2 vejce
100g másla
Hrušková povidla 420g nebo jablečná 230g 2 balení
Ořechový mls 120g
1. dáme si do hrnku mléko, lžičku cukru a kvasnice na kvásek. Do mísy na těsto si navážíme mouku, přidáme sůl, 2 žloutky, máslo a kvásek a vypracujeme hladké těsto. Těsto přikryjeme a dáme na hodinu kynout. Během kynutí občas těsto zamícháme.
2. Po hodině kynutí těsto dáme na pomoučněný vál a vyválíme obdelník o velikosti velkého plechu do trouby. S těstem se dobře pracuje. Na těsto naneseme stěrkou hrušková povilda a můžeme je posypat ořechy. Hrušková i jablečná povidla Domácí dobroty, jsou bez cukru, takže recept je vhodný i pro diabetiky.
3. Těsto srolujeme a nakrájíme na plátky cca 4 cm široké. Kolečka řezem nahoru dáváme na plech tukem vymazaný. Dávka vyjde na jeden plech a kolečka dáváme od sebe do řady vždy 4, tak aby měla rozestupy, protože ještě budou nabývat. Kolečka dokola potřeme rozehřátým tukem a necháme ještě hodinu kynout.
4. Troubu si nahřejeme na 180stupňů horní/dolní ohřev a pečeme cca 30-40 minut dozlatova. Hotové můžeme pro nediabetiky pocukrovat. Dobrou chuť.
Pro únorové čtení jsem si vybrala višně sušené. Byl to náš první produkt, který nás vedl k zamyšlení, vybudovat sušárnu ovoce. Višně byly na sušení pracné, ale zákazníci si je nejvíce žádali. Na vánočních trzích jsme je v letech 2007-2011 vždy vyprodali, to jsme sušili jen v menším nožství při práci. Višně jsme v té době peckovali ručně. Pak se nám podařilo domluvit se v závodě Aliboana, kde měli starou peckovačku české výroby z 50. let, aby nás dvakrát v létě pustili do provozu a višně jsme si zde vypeckovali. Od roku 2014 vlastníme svou peckovačku višní.
Višně se po vypeckování lehce proslazují cukrem. Je to jediné ovoce, kde použijeme doslazení, ale jinak by nebyly tak dobré. Jsou oblíbené právě pro svoji sladkokyselou chuť. Hodí se do dezertů, závinů, k sýrům. Někdo je používá i do masových kuliček. Jsou vhodné na různá nepečená cukroví, jak kdo chce. Ale nejlepší jsou na mlsání jen tak.
Višně obsahují menší množství cukrů, více organických kyselin (jablečnou, citrónovou, jantarovou, salycilovou). Mají více fenolových sloučenin, posilují kapiláry, mají protisklerotický účinek a půsoví protizánětlivě. Z minerálů jsou višně bohaté na draslík, hořčík a fosfor. Pro vysoký obsah železa se má jejich konzumace pozitivní vliv při chudokrevnosti. Jako jediné ovoce obsahují jod.
Množství nejnovějších výzkumů potvrdilo, že višně chrání před nemocemi srdce. Pravidelné konzumování višní dokonce zabraňuje vzniku cukrovky a některých druhů rakoviny. Toto ovoce pomáhá i při léčení poruch paměti. Vědci zjistili, že višeň je úspěšná i při zánětlivých procesech a zmírňuje bolesti při artritidě.
Švestková povidla
Mák
Brambory vařené ve slupce a nastrouhané 300g
sůl
1 vejce
Mouka hladká 300g
Bramborové placky, po našem pekáče, tak starý recept a tak dobrý. Snažila jsem se Vám napsat poměr surovin, aby recept vyšel. Já jsem se je učila dělat se svojí babičkou a tenkrát hospodyňky nevážily a vše se dělalo jak se říká od voka. Ono zrovna u pekáčů záleží i na bramborách a nejlépe se dělají ze škrobnatějších brambor. Pokud těsto řídne a lepí se na váleček, je potřeba přidat mouku. Brambory nastrouháme na jemném struhadle, posolíme, přidáme mouku a vejce a vypracujeme těsto. Z těsta si vyválíme váleček, který krájíme na kolečka, která dále vyvalujeme na tenké placky, pekáče. Kdo má kamna s litinovou deskou, pekáče se pečou přímo na desce. V modernějších kuchyních jsou varné desky nebo indukční desky. Tady je potřeba mít dvě pánve a na jedné opečeme pekáč při střední teplotě nasucho, z druhé strany pekáč opečeme na druhé pánvi, kterou omastíme sádlem. Pekáče děláme tenké, takže pečení jde rychle a je potřeba, aby u pánví stála jedna osoba a druhá vyvalovala placky. Je to tak lepší. Hotové pekáče vrstvíme na sebe. Při servírování potíráme pekáče nejlépe švestkovými povidly a můžeme je i posypat mákem. Dále není co dodat. Chuť je prostě nepopsatelná...