Recepty

Nepečené kuličky

Nepečené kuličky

sušené ovoce + ořechové máslo

RECEPT (cca 24 kuliček, ale záleží, jakou velikost kuliček tvarujeme)

suroviny
- 100 g sušených švestek
- 100 g sušených hrušek
- 250 g rozinek
- 100 g mandlí
- 50 g lískových ořechů
- 125 g 100% arašídového másla (či jiného oblíbeného ořechového másla)
- 1 zarovnaná lžíce perníkového koření či skořice 
- 1/2 čajové lžičky soli
- v případě potřeby med na doslazení
(Ořechy a sušené ovoce můžeme také libovolně měnit podle toho, co máme zrovna doma, ale je možné, že bude směs poté mít trochu jinou konzistenci - pro zahuštění v takovém případě přidáme ořechy, pro "naředění" sušené ovoce či ořechové máslo.)

Sušené ovoce, ořechy, koření a sůl vložíme do sekáčku či mixéru. Mixujeme, dokud se směs nezačne formovat do kompaktní hmoty - pokud nemáme příliš výkonný mixér, dáváme si během mixování pauzy, protože ořechy mohou být na mixování náročné. Poté přidáme ořechové máslo a dle potřeby med. Ze směsi tvarujeme kuličky, které nakonec můžeme vyválet v nasekaných ořechách, kokosu nebo skořici. Necháme alespoň hodinu uležet v lednici, aby kuličky trochu zatuhly, a můžeme podávat.

přečíst
POVIDLOŇ

POVIDLOŇ

se švestkovými povidly

Suroviny na odpalované těsto - na normální i menší plech použijeme stejné množství.
- 400 ml vody
- 200 ml oleje
- špetka soli
- 250 g hladké mouky
- 6 vajec (ideálně domácích)

Postup na odpalované těsto:
V hrnci smícháme vodu, olej a sůl a přivedeme k varu. Poté vsypeme mouku a energicky mícháme, až se těsto přestane chytat stěn hrnce. Necháme vychladnout. Do vychladlého těsta postupně zašleháme vejce. Dva plechy vyložíme pečicím papírem (případně vymažeme tukem), hmotu rozdělíme na dvě části a natřeme na připravené plechy. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C 20-30 minut do růžova, ideálně po sobě každý zvlášť. Během pečení neotevíráme troubu. Po vytažení těsto necháme pořádně vychladnout.

Suroviny na náplň
- 400 g švestkových povidel Domácí dobroty 
- trocha rumu na ochucení povidel (není nutné)
- 4 tučné tvarohy
- vanilkový cukr
- cukr dle chuti (orientačně 150-250 g)
- 2 smetany ke šlehání

Postup na náplň
Povidla vymícháme s rumem do hladka a potřeme s nimi jeden plát těsta. Na tvarohovou náplň v míse vyšleháme tvarohy s cukrem a vmícháme předem vyšlehanou smetanu (ke smetaně můžeme přidat ztužovač, pokud nebudeme podávat dezert hned). Takto vzniklou směs natřeme na povidlovou vrstvu a přiklopíme druhým plátem. Podáváme pocukrované. 

Komu by se zdálo moc tvarohu, může si udělat tvarohovou vrstvu menší a použít jen třeba dva tvarohy.

Moučník býval součástí štědrovečerní tabule našich předků a i nyní se mnohdy do domáctností vrací. Protože je i pracnější, doporučuji použít kvalitní povidla nejlépe ta naše švestková a i tvaroh je ideální farmářský, který je pěkně tužší.

přečíst
Zelný salát

Zelný salát

s višněmi

Na salát z červeného zelí budeme potřebovat:

1/4 hlávky červeného zelí

sůl

Pepř

hrst oplocholisté petrželky

jednu mrkev

kousek řapíkatého celeru (nemusí nutně být)

Na zálivku:

vymačkaný jeden citron

4 lžíce kvalitního oleje - dala jsem dýňový od Agro-L Znojmo

Lžička hrubozrnné hořčice

Lžíce medu  - řádně zálivku promícháme

hrst sušených višní

přečíst
Makový koláč

Makový koláč

s jablky

Na kulatou formu o průměru cca 22cm nebo na menší plech na těsto potřebujeme:

1 vejce

100g cukru

1 vanilkový cukr

100ml oleje

100ml mléka

2 střední jablka nastrouhat nahrubo

skořice mletá

100g máku mletého

100g polohrubé mouky

1/2 prášku do pečiva

Všechny ingredience postupně zamícháme za sebou, tak jak píši. Formu si vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Těsto dáme do formy a pečeme v předehřáté troubě na 175 stupňů cca 40 minut. Můžeme vyzkoušet špejlí, zda je těsto propečené a i poznáme, že povrch těsta zezlátne.

Makový koláč obsahuje minimum mouky, je tedy vlhký a nenaskočí tolik. 

Podávat můžeme se zakysanou smetanou a čerstvým ovocem třeba jahodami. Přidáním bílkoviny docílíme, že se cukry i fruktoza rychleji odbourají a tělo si cukry neukládá. 

Takto vyvážený dezert je i zdravý :)

přečíst
Plněné perníčky

Plněné perníčky

Švestkovými povidly

Na těsto budeme potřebovat:

400g hladké mouky

150g cukru moučka

10g kakaa

1 rovná lžička sody

1 rovná lžička prč do peč

1 lžička perníkového koření Bylinca

1 lžička citronové kůry

2 vejce

100g medu

70g másla pokojové teploty

trocha soli

Na náplň:

Švestková povidla Domácí dobroty

Na dozdobení:

potřít teplé rumeme s máslem

pocákat trochou čokolády

přečíst
Slepovaná kolečka od Jany i pro vegany

Suroviny:

105 g hladké mouky

105 g špaldové hladké mouky

180g rostlinného tuku, může být i sádlo

70g moučkového cukru

1 žloutek

Varianta pro vegany je bez žloutku a dát 1 lžičku lněného semínka rozemnlít a zalít 1 lžící vody

Bezinková povidla od nás na slepení

přečíst
Tvarohové šátečky se švestkovými povidly

Tvarohové šátečky se švestkovými povidly

Švestková povidla jsou nejlepší

Recept najdete snad v každé kuchařce po babičce. My jsme ho našli v kuchařce Romana Vaňka. Je jednoduchý, ale výsledné šátečky jsou jako cukroví a rozplývají se v ústech.

Suroviny:

250g másla

250g polohrubé mouky

250g tučného tvarohu nejlépe farmářského

trocha soli

Švestková povidla 420g Domácí dobroty - vystačí na celé těsto

 

1. Všechny ingredience si dáme na pracovní desku a necháme při pokojové teplotě cca 30 minut. Pak je dáme do mísy robota a vypracujeme hladké těsto.

2. Těsto si dáme na potravinářskou folii, kterou jsme posypali moukou. Zabalíme do folie a dáme na cca 10 minut do ledničky ztuhnout, aby se nelepilo při zpracování.

3. Bereme si těsto po menších kouscích, vyválíme placku. Hrnkem nebo skleničkou vykrajujeme kolečka. Plníme švestkovými povidly doprostřed kolečka. Těsto přehneme a vidličkou po okrajích přitlačíme. Musíme je dobře zavřít, aby povidla nevytékala při pečení.

4. Z uvedené dávky jsou 3 plechy do trouby. Nejprve si všechny kousky připravíme, pak jdeme péct. Troubu si dopředu nahřejeme na 180 stupňů na horkovzduch.

5. Pečeme klidně všechny plechy naráz na horkovzduch na 180 stupňů cca 20 minu. V polovině pečení si plechy prohodíme mezi spodním a vrchním.

6. Po upečení necháme vychladnout a před konzumací pocukrujeme. Jsou opravdu vynikající.

přečíst
Jablečný štrůdl

Jablečný štrůdl

ala babka s vlašskými ořechy

Zjednodušená varianta jablečného štrůdlu z kynutého těsta a navrch s opraženými ořechy.

Na těsto si připravíme do mísy:

220g hladké mouky

120ml vlažného mléka

40g kvasnic

1 lžíci cukru - necháme vzejít kvásek a o chvíli přidáme

1 vejce, trochu soli

60g tuku pokojové teploty - nejlépe máslo

Vypracujeme hladké těsto, které můžeme i dát hníst do robota.

Těsto přikryjeme igelitovým sáčkem a necháme cca 30-40 minut kynout.

Zatím si připravíme náplň:

Oloupeme 4-5 menších jablek cca 320g. Jablka si nakrájíme na ksotičky, dáme do hrnce na vařič, lehce podlejeme vodou, přidáme lžičku skořice a 2 hřebíčky a šťávu z půlky citronu a dusíme. Po cca 15 minutách jsou jablka měkká. Přidáme 60g másla, vanilkový cukr a asi 2 lžíce cukru a promícháme. Směs by měla mít konzistenci, že se dá natřít na těsto. Pro zlepšení chuti lze přidat i trochu rumu nebo griotky. Takto připravenou jablečnou směs dáme vychladnout.

Zatím nám těsto vykynulo. Ještě než je začneme plnit náplní, připravíme si formu na pečení chlebíčku a vymažeme ji máslem.

Těsto si z mísy vyklopíme na pomoučněný vál. Lehce je vyválíme do obdelníku. Těsto se nelepí, ale je řidší a dobře se vyvaluje.

Vyválené těsto potřeme předem připravenou a již vlažnou jablečnou směsí.

Dále těsto přehneme ze dvou stran do prostředka, a pak je zarolujeme jako roládu. Konce přitlačíme a opatrně přendáme do pečící formy, aby se nám neprotrhlo a nevytekla nám jablečná směs.

Dáme pést do trouby na horkovzduch na 180 stupňů na cca 30 minut. Špejlí zkusíme, zda je štrůdl pečený.

Než se nám štrůdl dopeče, tak si na pánvi rozpustíme máslo, přidáme k němu med nebo čekankový sirup cca 100g másla a 2 lžíce medu nebo sirupu. Do rozpálené směsi přidáme 2 hrsti nasekaných vlašských ořechů a krátce orestujeme.

Po upečení štrůdl vyndáme z trouby a ještě horký potřeme ořechovou směsí. Necháme vychladnout ve formě. Můžeme v ní i štrůdl krájet nebo později přendat na tác. 

Přeji Vám příjemné pečení a ať se Vám recept povede. Nádivku do štrůdlu můžeme nahradit povidly, ořechy, skořicí, tvarohem nebo mákem. To už je na každém z Vás.

přečíst
Opilé švestky v čokoládě

Na přípravu švestek potřebujete:

sušené švestky

domácí čokoládu

přečíst
Mrkvové cupcakes

Mrkvové cupcakes

Lehké, šťavnaté a velikonoční

Připravili jsme si pro Vás myslím ideální pohoštění na Velikonoce a nejen na ně. Spojení vláčného těsta s mrkví a tvarohového krému dává zákusku šmrnc a navíc se takový odlehčený zákusek na jaro hodí.

Na 16 Muffinů budeme potřebovat:                                          Na krém budeme potřebovat:

3 vejce

120g cukru                                                                               50g změklého másla

1 vanilkový cukr                                                                        35g cukru moučka

šťáva z 1/4 citronu                                                                     1/3 šlehačky (250ml, 33 %)

300g mrkve                                                                               250g tvarohu - ideální farmářský

90g vlašských ořechů                                                                 kůra z citronu nebo limetky

90g kokosu

180 ml oleje

120g hladké mouky - může být i špaldová

12g jedlé sody

špetka soli

1,5 lžičky skořice

1/2 lžičky perníkového koření

přečíst
Kynutí šneci s hruškovými povidly

Budeme potřebovat:

150 ml mléka

1 lžička cukru

20g kvasnic

300g hladké mouky

sůl

2 vejce

100g másla

Hrušková povidla 420g nebo jablečná 230g 2 balení

Ořechový mls 120g

přečíst
Domácí koblihy mé babičky

Domácí koblihy mé babičky

Švestková povidla v koblize

Na těsto potřebujeme:

Kvásek - 250 ml mléka + 2 lžíce cukru + kostka kvasnic

500 g polohrubé mouky

sůl - lžíčka

2 lžíce rumu

2 žloutky

4 lžíce řepkového oleje cca100g

přečíst