RECEPT (cca 24 kuliček, ale záleží, jakou velikost kuliček tvarujeme)
suroviny
- 100 g sušených švestek
- 100 g sušených hrušek
- 250 g rozinek
- 100 g mandlí
- 50 g lískových ořechů
- 125 g 100% arašídového másla (či jiného oblíbeného ořechového másla)
- 1 zarovnaná lžíce perníkového koření či skořice
- 1/2 čajové lžičky soli
- v případě potřeby med na doslazení
(Ořechy a sušené ovoce můžeme také libovolně měnit podle toho, co máme zrovna doma, ale je možné, že bude směs poté mít trochu jinou konzistenci - pro zahuštění v takovém případě přidáme ořechy, pro "naředění" sušené ovoce či ořechové máslo.)
Sušené ovoce, ořechy, koření a sůl vložíme do sekáčku či mixéru. Mixujeme, dokud se směs nezačne formovat do kompaktní hmoty - pokud nemáme příliš výkonný mixér, dáváme si během mixování pauzy, protože ořechy mohou být na mixování náročné. Poté přidáme ořechové máslo a dle potřeby med. Ze směsi tvarujeme kuličky, které nakonec můžeme vyválet v nasekaných ořechách, kokosu nebo skořici. Necháme alespoň hodinu uležet v lednici, aby kuličky trochu zatuhly, a můžeme podávat.
Suroviny na odpalované těsto - na normální i menší plech použijeme stejné množství.
- 400 ml vody
- 200 ml oleje
- špetka soli
- 250 g hladké mouky
- 6 vajec (ideálně domácích)
Postup na odpalované těsto:
V hrnci smícháme vodu, olej a sůl a přivedeme k varu. Poté vsypeme mouku a energicky mícháme, až se těsto přestane chytat stěn hrnce. Necháme vychladnout. Do vychladlého těsta postupně zašleháme vejce. Dva plechy vyložíme pečicím papírem (případně vymažeme tukem), hmotu rozdělíme na dvě části a natřeme na připravené plechy. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C 20-30 minut do růžova, ideálně po sobě každý zvlášť. Během pečení neotevíráme troubu. Po vytažení těsto necháme pořádně vychladnout.
Suroviny na náplň
- 400 g švestkových povidel Domácí dobroty
- trocha rumu na ochucení povidel (není nutné)
- 4 tučné tvarohy
- vanilkový cukr
- cukr dle chuti (orientačně 150-250 g)
- 2 smetany ke šlehání
Postup na náplň
Povidla vymícháme s rumem do hladka a potřeme s nimi jeden plát těsta. Na tvarohovou náplň v míse vyšleháme tvarohy s cukrem a vmícháme předem vyšlehanou smetanu (ke smetaně můžeme přidat ztužovač, pokud nebudeme podávat dezert hned). Takto vzniklou směs natřeme na povidlovou vrstvu a přiklopíme druhým plátem. Podáváme pocukrované.
Komu by se zdálo moc tvarohu, může si udělat tvarohovou vrstvu menší a použít jen třeba dva tvarohy.
Moučník býval součástí štědrovečerní tabule našich předků a i nyní se mnohdy do domáctností vrací. Protože je i pracnější, doporučuji použít kvalitní povidla nejlépe ta naše švestková a i tvaroh je ideální farmářský, který je pěkně tužší.
Na salát z červeného zelí budeme potřebovat:
1/4 hlávky červeného zelí
sůl
Pepř
hrst oplocholisté petrželky
jednu mrkev
kousek řapíkatého celeru (nemusí nutně být)
Na zálivku:
vymačkaný jeden citron
4 lžíce kvalitního oleje - dala jsem dýňový od Agro-L Znojmo
Lžička hrubozrnné hořčice
Lžíce medu - řádně zálivku promícháme
hrst sušených višní
Na kulatou formu o průměru cca 22cm nebo na menší plech na těsto potřebujeme:
1 vejce
100g cukru
1 vanilkový cukr
100ml oleje
100ml mléka
2 střední jablka nastrouhat nahrubo
skořice mletá
100g máku mletého
100g polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
Všechny ingredience postupně zamícháme za sebou, tak jak píši. Formu si vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Těsto dáme do formy a pečeme v předehřáté troubě na 175 stupňů cca 40 minut. Můžeme vyzkoušet špejlí, zda je těsto propečené a i poznáme, že povrch těsta zezlátne.
Makový koláč obsahuje minimum mouky, je tedy vlhký a nenaskočí tolik.
Podávat můžeme se zakysanou smetanou a čerstvým ovocem třeba jahodami. Přidáním bílkoviny docílíme, že se cukry i fruktoza rychleji odbourají a tělo si cukry neukládá.
Takto vyvážený dezert je i zdravý :)
Na těsto budeme potřebovat:
400g hladké mouky
150g cukru moučka
10g kakaa
1 rovná lžička sody
1 rovná lžička prč do peč
1 lžička perníkového koření Bylinca
1 lžička citronové kůry
2 vejce
100g medu
70g másla pokojové teploty
trocha soli
Na náplň:
Švestková povidla Domácí dobroty
Na dozdobení:
potřít teplé rumeme s máslem
pocákat trochou čokolády
Suroviny:
105 g hladké mouky
105 g špaldové hladké mouky
180g rostlinného tuku, může být i sádlo
70g moučkového cukru
1 žloutek
Varianta pro vegany je bez žloutku a dát 1 lžičku lněného semínka rozemnlít a zalít 1 lžící vody
Bezinková povidla od nás na slepení
Recept najdete snad v každé kuchařce po babičce. My jsme ho našli v kuchařce Romana Vaňka. Je jednoduchý, ale výsledné šátečky jsou jako cukroví a rozplývají se v ústech.
Suroviny:
250g másla
250g polohrubé mouky
250g tučného tvarohu nejlépe farmářského
trocha soli
Švestková povidla 420g Domácí dobroty - vystačí na celé těsto
1. Všechny ingredience si dáme na pracovní desku a necháme při pokojové teplotě cca 30 minut. Pak je dáme do mísy robota a vypracujeme hladké těsto.
2. Těsto si dáme na potravinářskou folii, kterou jsme posypali moukou. Zabalíme do folie a dáme na cca 10 minut do ledničky ztuhnout, aby se nelepilo při zpracování.
3. Bereme si těsto po menších kouscích, vyválíme placku. Hrnkem nebo skleničkou vykrajujeme kolečka. Plníme švestkovými povidly doprostřed kolečka. Těsto přehneme a vidličkou po okrajích přitlačíme. Musíme je dobře zavřít, aby povidla nevytékala při pečení.
4. Z uvedené dávky jsou 3 plechy do trouby. Nejprve si všechny kousky připravíme, pak jdeme péct. Troubu si dopředu nahřejeme na 180 stupňů na horkovzduch.
5. Pečeme klidně všechny plechy naráz na horkovzduch na 180 stupňů cca 20 minu. V polovině pečení si plechy prohodíme mezi spodním a vrchním.
6. Po upečení necháme vychladnout a před konzumací pocukrujeme. Jsou opravdu vynikající.
Zjednodušená varianta jablečného štrůdlu z kynutého těsta a navrch s opraženými ořechy.
Na těsto si připravíme do mísy:
220g hladké mouky
120ml vlažného mléka
40g kvasnic
1 lžíci cukru - necháme vzejít kvásek a o chvíli přidáme
1 vejce, trochu soli
60g tuku pokojové teploty - nejlépe máslo
Vypracujeme hladké těsto, které můžeme i dát hníst do robota.
Těsto přikryjeme igelitovým sáčkem a necháme cca 30-40 minut kynout.
Zatím si připravíme náplň:
Oloupeme 4-5 menších jablek cca 320g. Jablka si nakrájíme na ksotičky, dáme do hrnce na vařič, lehce podlejeme vodou, přidáme lžičku skořice a 2 hřebíčky a šťávu z půlky citronu a dusíme. Po cca 15 minutách jsou jablka měkká. Přidáme 60g másla, vanilkový cukr a asi 2 lžíce cukru a promícháme. Směs by měla mít konzistenci, že se dá natřít na těsto. Pro zlepšení chuti lze přidat i trochu rumu nebo griotky. Takto připravenou jablečnou směs dáme vychladnout.
Zatím nám těsto vykynulo. Ještě než je začneme plnit náplní, připravíme si formu na pečení chlebíčku a vymažeme ji máslem.
Těsto si z mísy vyklopíme na pomoučněný vál. Lehce je vyválíme do obdelníku. Těsto se nelepí, ale je řidší a dobře se vyvaluje.
Vyválené těsto potřeme předem připravenou a již vlažnou jablečnou směsí.
Dále těsto přehneme ze dvou stran do prostředka, a pak je zarolujeme jako roládu. Konce přitlačíme a opatrně přendáme do pečící formy, aby se nám neprotrhlo a nevytekla nám jablečná směs.
Dáme pést do trouby na horkovzduch na 180 stupňů na cca 30 minut. Špejlí zkusíme, zda je štrůdl pečený.
Než se nám štrůdl dopeče, tak si na pánvi rozpustíme máslo, přidáme k němu med nebo čekankový sirup cca 100g másla a 2 lžíce medu nebo sirupu. Do rozpálené směsi přidáme 2 hrsti nasekaných vlašských ořechů a krátce orestujeme.
Po upečení štrůdl vyndáme z trouby a ještě horký potřeme ořechovou směsí. Necháme vychladnout ve formě. Můžeme v ní i štrůdl krájet nebo později přendat na tác.
Přeji Vám příjemné pečení a ať se Vám recept povede. Nádivku do štrůdlu můžeme nahradit povidly, ořechy, skořicí, tvarohem nebo mákem. To už je na každém z Vás.
Připravili jsme si pro Vás myslím ideální pohoštění na Velikonoce a nejen na ně. Spojení vláčného těsta s mrkví a tvarohového krému dává zákusku šmrnc a navíc se takový odlehčený zákusek na jaro hodí.
Na 16 Muffinů budeme potřebovat: Na krém budeme potřebovat:
3 vejce
120g cukru 50g změklého másla
1 vanilkový cukr 35g cukru moučka
šťáva z 1/4 citronu 1/3 šlehačky (250ml, 33 %)
300g mrkve 250g tvarohu - ideální farmářský
90g vlašských ořechů kůra z citronu nebo limetky
90g kokosu
180 ml oleje
120g hladké mouky - může být i špaldová
12g jedlé sody
špetka soli
1,5 lžičky skořice
1/2 lžičky perníkového koření
Budeme potřebovat:
150 ml mléka
1 lžička cukru
20g kvasnic
300g hladké mouky
sůl
2 vejce
100g másla
Hrušková povidla 420g nebo jablečná 230g 2 balení
Ořechový mls 120g
Na těsto potřebujeme:
Kvásek - 250 ml mléka + 2 lžíce cukru + kostka kvasnic
500 g polohrubé mouky
sůl - lžíčka
2 lžíce rumu
2 žloutky
4 lžíce řepkového oleje cca100g