Domácí makovky
Doba přípravy je cca 2 hodiny s kynutím.
Doba pečení je 30 minut na 180 stupňů
Suroviny:
400g hladké mouky
180g vlažného mléka
80g cukru krupice
25g čerstvého droždí
60g sádla nebo másla
2 vejce
5g soli
Na potření:
1 vejce + lžíce mléka+ špetka soli
mák
Nejprve si dáme do mísy robota, pokud ho máme, mouku. Do důlku v mouce nalejeme vlažné mléko, do něho dáme cukr a kvasnice. Necháme chvíli, aby vzešel kvásek. Dále si do těsta přidáme sůl, vejce a sádlo a dáme těsto vymíchat hákem robota nebo ručně vařečkou.
Jakmile je těsto konzistentní a nelepí se, tak jej necháme pod potravinářskou folií kynout.
Po zhruba 30 minutách těsto vyklopíme na pomoučněný vál a rukou zpracujeme v hladký bochánek. Těsto přikryjeme mísou a opět necháme 30 minut kynout.
Po uplynulé době kynutí si těsto na vále rozválíme dokulata a rozřízneme je na 8 trojúhelníků.
Na plech do trouby, který jsme vyložili pečícím papírem, rovnáme hotové rohlíky. Rohlíky stáčíme z trojúhelníků a to od širší strany ke špičce, kterou dáme vespod rohlíku.
Na plechu necháme opět rohlíky cca 20 minut kynout pod utěrkou, aby zhruba zdvojnásobily objem a když do nich lehce prstem dloubnete, tak se pomale těsto vrací nahoru. To je známka toho, že jsou vykynuté.
Zapneme si troubu na horní spodní ohřev na 180 stupňů. Rohlíky potřeme směsí vajec a mléka a posypeme mákem. Jsou to přece makovky.
V troubě pečeme cca 30 minut. Prostě pečeme rohlíky dozlatova, protože každá trouba peče jinak.
No a po vychladnutí Vám přeji dobrou chuť