Na kulatou formu o průměru cca 22cm nebo na menší plech na těsto potřebujeme:
1 vejce
100g cukru
1 vanilkový cukr
100ml oleje
100ml mléka
2 střední jablka nastrouhat nahrubo
skořice mletá
100g máku mletého
100g polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
Všechny ingredience postupně zamícháme za sebou, tak jak píši. Formu si vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Těsto dáme do formy a pečeme v předehřáté troubě na 175 stupňů cca 40 minut. Můžeme vyzkoušet špejlí, zda je těsto propečené a i poznáme, že povrch těsta zezlátne.
Makový koláč obsahuje minimum mouky, je tedy vlhký a nenaskočí tolik.
Podávat můžeme se zakysanou smetanou a čerstvým ovocem třeba jahodami. Přidáním bílkoviny docílíme, že se cukry i fruktoza rychleji odbourají a tělo si cukry neukládá.
Takto vyvážený dezert je i zdravý :)