POVIDLOŇ

se švestkovými povidly

POVIDLOŇ Akční výrobek

Suroviny na odpalované těsto - na normální i menší plech použijeme stejné množství.
- 400 ml vody
- 200 ml oleje
- špetka soli
- 250 g hladké mouky
- 6 vajec (ideálně domácích)

Postup na odpalované těsto:
V hrnci smícháme vodu, olej a sůl a přivedeme k varu. Poté vsypeme mouku a energicky mícháme, až se těsto přestane chytat stěn hrnce. Necháme vychladnout. Do vychladlého těsta postupně zašleháme vejce. Dva plechy vyložíme pečicím papírem (případně vymažeme tukem), hmotu rozdělíme na dvě části a natřeme na připravené plechy. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C 20-30 minut do růžova, ideálně po sobě každý zvlášť. Během pečení neotevíráme troubu. Po vytažení těsto necháme pořádně vychladnout.

Suroviny na náplň
- 400 g švestkových povidel Domácí dobroty 
- trocha rumu na ochucení povidel (není nutné)
- 4 tučné tvarohy
- vanilkový cukr
- cukr dle chuti (orientačně 150-250 g)
- 2 smetany ke šlehání

Postup na náplň
Povidla vymícháme s rumem do hladka a potřeme s nimi jeden plát těsta. Na tvarohovou náplň v míse vyšleháme tvarohy s cukrem a vmícháme předem vyšlehanou smetanu (ke smetaně můžeme přidat ztužovač, pokud nebudeme podávat dezert hned). Takto vzniklou směs natřeme na povidlovou vrstvu a přiklopíme druhým plátem. Podáváme pocukrované. 

Komu by se zdálo moc tvarohu, může si udělat tvarohovou vrstvu menší a použít jen třeba dva tvarohy.

Moučník býval součástí štědrovečerní tabule našich předků a i nyní se mnohdy do domáctností vrací. Protože je i pracnější, doporučuji použít kvalitní povidla nejlépe ta naše švestková a i tvaroh je ideální farmářský, který je pěkně tužší.