Vánočka netradičně

se sušeným ovocem

Vánočka netradičně Akční výrobek

SUROVINY
300 g hladké mouky
200 g polohrubé mouky
150 ml mléka
35 g čerstvého drozdí
5 g soli
125 g cukru krupice
125 g másla
2-3 žloutky + 1 na pomazáni
kůra z poloviny citronu
hrst sušeného ovoce podle chuti (já použila sušené švestky, které jsem předem namočila na půl dne v rumu)
hrst pokrájených oblíbených ořechů (já se rozhodla experimentovat s makadamiemi a nešlápla jsem vedle ;-) 

POSTUP

Začínáme kváskem - z celkového množství mouky a cukru odebereme vždy po jedné lžíci, smícháme s rozdrobeným droždím a 125 ml vlažného mléka a necháme kynout v teple asi 15 minut. Mezitím prosejeme obě mouky a sůl, přidáme cukr, změklé máslo, žloutky. Zbylé mléko a citronovou kůru. Nakonec přidáme vyběhlý kvásek a vypracujeme těsto.
Těsto přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout, než zdvojnásobí objem. Vykynuté ho vyndáme na vál, znovu propracujeme, rozdělíme na 9 dílů a vyválíme z nich stejně silné válečky. Spodní patro upleteme ze 4 dílů, prostřední ze 3 a vrchní ze 2. Na internetu je mrak návodů, jak uplést vánočku, proto se nebudu snažit to moc slovně popisovat, když si človek může pustit názorné video, navíc fantazií v pletení se meze nekladou...:-) Než patra poskládáme na sebe, prosypeme je sušenými švestkami namočenými v rumu a ořechy.
Konec spodního patra zmáčkneme a zahrneme dospodu. To samé uděláme s horním patrem - založíme ho hezky pod vánočku. Po upletení a prosypání ořechy a ovocem potřeme poskládanou vánočku žloutkem a finálně posypeme nasekanými ořechy. Zapícháme do ní špejle, aby se nerozjela, a dáme kynout - v podstatě čím déle vydržíme, tím lépe.
Nakonec předehřejeme troubu na 130°C a vánočku pomalu dozlatova upečeme (cca 1,5 hodiny). Ten čas za to opravdu stojí!