250 g | Cena: | 265 Kč | momentálně není skladem |
Produkty, které je možné vložit do košíku máme skladem.
Sady Velké Bílovice u Břeclavi
Ručně loupané
Nesířené a nepřislazované
Meruňky ČR - nesířené a nepřislazované
Výrobce: Domácí dobroty s.r.o., Ostašov 50, 67552
Trvanlivost 8-15 měsíců
Meruňky patří mezi nejzdravější ovoce. Obsahují provitamin A, vitaminy skupiny B, C, draslík, niacin, kyselinu listovou a pantotenovou. Podporují imunitu a krvetvorbu, růst buněk, celkovou vitalitu, odbourávají tuky, zlepšují zrak, astma a krevní obraz, pozitivně ovlivňují sliznici plic, působí také jako zbraň proti volným radikálům,posilují vlasy, pokožku a nehty, pomáhají při únavě a uvolňují napětí. Vyfotila jsem pro Vás srovnání, kolik sušených nesířených meruněk je z 500g čerstvých českých meruněk. Je to přesně 90g.
Meruňky neupravujeme před sušením chemicky, pouze zralé české meruňky vypeckujeme a usušíme. Jejich kvalitu můžete posoudit sami.
V sušárně jsou práce v plném proudu. Sušíme višně a zároveň meruňky. Višně proslazujeme, to je jediné ovoce u nás s cukrem. Jinak by se pro svoji kyselost nedaly jíst. Usušené jsou pravou delikatesou. Dávají je ženy rády do moučníků, pohárů, zmrzlin. Někdo je sní samotné raději hned. Meruněk máme nasušených zatím méně než loni. Úroda byla slabá a díky vysokým teplotám i rychlá. Zároveň jsme navařili meruňkový a višňový extra džem. Ten višňový, pokud neznáte, určítě zkuste.
Po delší odmlce Vám píši, co je nového v sušárně ovoce Domácí dobroty v Ostašově. Máme se dobře a stále něco sušíme. Když to vezmu od července 2019, kdy začala pro nás sezona letošního ovoce, začali jsme nejprve sušit meruňky. Meruňky nakupujeme v Pomoně Těšětice, kam si pro ně jezdím osobně nebo můj syn Petr. Vybírám si meruňky dle odrůdy a dle zralosti, protože je potřebuji vidět. Syn se mnou pro ovoce jezdil od svých 10 let, tak mě již ve svých 18 dokáže nahradit. Meruněk se letos urodilo dostatek, tak jsme měli radost, že můžeme nejen nasušit, ale i navařit meruňkový džem, který má moje rodina nejraději. Zároveň s meruňakmi jsme již sušili i višně. Letos jich bylo méně než loni a odrazilo se to na ceně nakupovaných višní. Ty bereme z Farmy U tří dubů ve Stošíkovicích. Mají je moc pěkné a dobré. Celkem jsme 4 krát peckovali vždy tunu višní. Višně jsou velice pracné. Musí se vypeckovat, naložit do cukerného roztoku, aby nebyly tak kyselé, zcedit, dát sušit a sundat ze sít. Při každé manipulaci s nimi vybíráme pecky, které v nich občas zůstanou a i tak se nám nepodaří úplně všechny odhalit. V srpnu jsme měli zaslouženou dovolenou, aby jsme hned po ní začali sušit jablečné pyré do našich i Vašich oblíbených jablečných marokánek. Letos je ovoce mnohem méně než v roce 2018. Musíme jezdit k více dodavatelům a je mnohem vyšší cena než loni. Díky 10 letým kontaktům a dobrým vztahům s ovocnáři, se nám daří mít stále kvalitní a dobrou surovinu ke zpracování. Se švestkami to bylo letos hodně špané. Musela jsem je pracně shánět a objíždět i menší sadaře v okolí 100 km, aby jsme pro Vás měli sušené švestky na Vánoce, protože ty nesmí prostě chybět. Zároveň vaříme i švestková povidla. Ta jsou naší chloubou, protože je 35 hodin vaříme v měděném kotli s vlastním pohonem míchání. Výsledek je zaručen, nemají prostě chybu. Dneškem tj 1.10.2019 již sušíme jablka. O těch zase příště..
Naši rubriku, co Vás zajímá, začnu jedním problémem, kterým je cukr neboli fruktoza v ovoci. Pokud ovoce před sušením nesíříme, tak zůstane přirozeně živé. Usušíme je, odpaří se z něj voda, ale ostatní látky v něm zůstanou a časem mohou začít pracovat. Jako třeba cukr fruktoza, která u sušených švestek nebo meruněk se občas vyskytuje. Je to až asi po roce od usušení. Nejedná se o plíseň, ta by se ukázala hned a je cítit. Když ovoce opereme teplou vodou, tak je opět pěkné a můžeme je konzumovat.