Produkty, které je možné vložit do košíku máme skladem.
Rozinky Jumbo, Chile
Dovozce Alika Lužná s.r.o.
Rozinky u nás nesušíme, protože naše odrůdy hroznů a jejich sladkost se na sušení nehodí. Lze je usušit, ale nejsou dobré a mají hodně peciček. Do pečení se rozinky používaly již za časů našich babiček. Byly vzácné a měly je hlavně na Vánoce. My si je dnes můžeme dovolit koupit kdykoliv. Rozinky Jumbo jsou svou chutí i velikostí ty lepší. Mohou se s nimi doslazovat moučníky či cukroví, ale i čaj, džem atd.
Zjednodušená varianta jablečného štrůdlu z kynutého těsta a navrch s opraženými ořechy.
Na těsto si připravíme do mísy:
220g hladké mouky
120ml vlažného mléka
40g kvasnic
1 lžíci cukru - necháme vzejít kvásek a o chvíli přidáme
1 vejce, trochu soli
60g tuku pokojové teploty - nejlépe máslo
Vypracujeme hladké těsto, které můžeme i dát hníst do robota.
Těsto přikryjeme igelitovým sáčkem a necháme cca 30-40 minut kynout.
Zatím si připravíme náplň:
Oloupeme 4-5 menších jablek cca 320g. Jablka si nakrájíme na ksotičky, dáme do hrnce na vařič, lehce podlejeme vodou, přidáme lžičku skořice a 2 hřebíčky a šťávu z půlky citronu a dusíme. Po cca 15 minutách jsou jablka měkká. Přidáme 60g másla, vanilkový cukr a asi 2 lžíce cukru a promícháme. Směs by měla mít konzistenci, že se dá natřít na těsto. Pro zlepšení chuti lze přidat i trochu rumu nebo griotky. Takto připravenou jablečnou směs dáme vychladnout.
Zatím nám těsto vykynulo. Ještě než je začneme plnit náplní, připravíme si formu na pečení chlebíčku a vymažeme ji máslem.
Těsto si z mísy vyklopíme na pomoučněný vál. Lehce je vyválíme do obdelníku. Těsto se nelepí, ale je řidší a dobře se vyvaluje.
Vyválené těsto potřeme předem připravenou a již vlažnou jablečnou směsí.
Dále těsto přehneme ze dvou stran do prostředka, a pak je zarolujeme jako roládu. Konce přitlačíme a opatrně přendáme do pečící formy, aby se nám neprotrhlo a nevytekla nám jablečná směs.
Dáme pést do trouby na horkovzduch na 180 stupňů na cca 30 minut. Špejlí zkusíme, zda je štrůdl pečený.
Než se nám štrůdl dopeče, tak si na pánvi rozpustíme máslo, přidáme k němu med nebo čekankový sirup cca 100g másla a 2 lžíce medu nebo sirupu. Do rozpálené směsi přidáme 2 hrsti nasekaných vlašských ořechů a krátce orestujeme.
Po upečení štrůdl vyndáme z trouby a ještě horký potřeme ořechovou směsí. Necháme vychladnout ve formě. Můžeme v ní i štrůdl krájet nebo později přendat na tác.
Přeji Vám příjemné pečení a ať se Vám recept povede. Nádivku do štrůdlu můžeme nahradit povidly, ořechy, skořicí, tvarohem nebo mákem. To už je na každém z Vás.
Višně byly prvním ovocem, které jsme sušili a hned druhým ovocem byla jablka.
Měli jsme v té době malé děti a jablka na chroupání se hodila. Úplně první jablka jsme zkusili si usušit v obecní sušárně v Zastávce u Brna, kde v roce 2006 ještě fungovala. Prakticky to bylo tak, že jsme si doma připravili nakrájená jablka do nádob a ty jsme dovezli do sušárny, kde nám je usušili.
Vlastní sušárnu na menší množství ovoce jsme měli až od roku 2007. To jsme pak už na vánoce sušili jablka sami s manželovými rodiči. Manžel s tchánem jablka odjádřincovali a krájeli na kolečka a já s tchýní jsme je rovnali na síta do sušárny. Vše jsme dělali po práci a děti za námi z domu běhaly, kdy už budeme hotovi. Poprvé, když jsem viděla těch 60 kusů sít, která se měla naplnit, tak jsem spráskla ruce, co to bude koleček jablek.
Dneska jsme se vypracovali ke zručnosti a 60 kusů sít naplníme ve dvou za 3 hodiny. Množství jablek se zpracuje 130kg. To jen pro zajímavost.
Jablka jsou jedním z nejvýznamnějších zdrojů pektinových látek, které jsou schopny vázat a zneškodňovat těžké kovy. Pektiny brzdí rozvoj škodlivých mikroorganismů ve střevech, normalizují proces trávení. Jablko má tedy řadu léčivých účinků. Dále podporuje vylučování cholesterolu z organismu. Doporučují se jako prevence onemocnění střev. Zpevňují stěny cév, snižují jejich křehkost. Obsahují velké množství vlákniny.
Pro mě je jablko superpotravina a v zimě je konzumuji každý den. V sušárně je využíváme ať už sušená nebo čerstvá k výrobě dalších výrobků. O tom ale zase příště.