Produkty, které je možné vložit do košíku máme skladem.
Unanov, Jihomoravský kraj
modrý mák
Mák má výraznou chuť a vůni. Je plodinou oblíbenou v české kuchyni. V kombinaci se švestkovými povidly tvoří neodmyslitelnou dvojici v naší gastronomii. Používá se na makové náplně, do těsta nebo jako posypka. V receptech na stránkách Domácích dobrot najdete hned dva dobré recepty na Bramborové tašky plněné povidly a sypané mákem a na Makovou bábovku se sušenými višněmi.
Modrý mák obsahuje přes 40% kvalitnáho oleje a množství minerálních látek. Je bohatý na vápník, který je důležitý pro naše kosti.
Zjednodušená varianta jablečného štrůdlu z kynutého těsta a navrch s opraženými ořechy.
Na těsto si připravíme do mísy:
220g hladké mouky
120ml vlažného mléka
40g kvasnic
1 lžíci cukru - necháme vzejít kvásek a o chvíli přidáme
1 vejce, trochu soli
60g tuku pokojové teploty - nejlépe máslo
Vypracujeme hladké těsto, které můžeme i dát hníst do robota.
Těsto přikryjeme igelitovým sáčkem a necháme cca 30-40 minut kynout.
Zatím si připravíme náplň:
Oloupeme 4-5 menších jablek cca 320g. Jablka si nakrájíme na ksotičky, dáme do hrnce na vařič, lehce podlejeme vodou, přidáme lžičku skořice a 2 hřebíčky a šťávu z půlky citronu a dusíme. Po cca 15 minutách jsou jablka měkká. Přidáme 60g másla, vanilkový cukr a asi 2 lžíce cukru a promícháme. Směs by měla mít konzistenci, že se dá natřít na těsto. Pro zlepšení chuti lze přidat i trochu rumu nebo griotky. Takto připravenou jablečnou směs dáme vychladnout.
Zatím nám těsto vykynulo. Ještě než je začneme plnit náplní, připravíme si formu na pečení chlebíčku a vymažeme ji máslem.
Těsto si z mísy vyklopíme na pomoučněný vál. Lehce je vyválíme do obdelníku. Těsto se nelepí, ale je řidší a dobře se vyvaluje.
Vyválené těsto potřeme předem připravenou a již vlažnou jablečnou směsí.
Dále těsto přehneme ze dvou stran do prostředka, a pak je zarolujeme jako roládu. Konce přitlačíme a opatrně přendáme do pečící formy, aby se nám neprotrhlo a nevytekla nám jablečná směs.
Dáme pést do trouby na horkovzduch na 180 stupňů na cca 30 minut. Špejlí zkusíme, zda je štrůdl pečený.
Než se nám štrůdl dopeče, tak si na pánvi rozpustíme máslo, přidáme k němu med nebo čekankový sirup cca 100g másla a 2 lžíce medu nebo sirupu. Do rozpálené směsi přidáme 2 hrsti nasekaných vlašských ořechů a krátce orestujeme.
Po upečení štrůdl vyndáme z trouby a ještě horký potřeme ořechovou směsí. Necháme vychladnout ve formě. Můžeme v ní i štrůdl krájet nebo později přendat na tác.
Přeji Vám příjemné pečení a ať se Vám recept povede. Nádivku do štrůdlu můžeme nahradit povidly, ořechy, skořicí, tvarohem nebo mákem. To už je na každém z Vás.
Švestková povidla
Mák
Brambory vařené ve slupce a nastrouhané 300g
sůl
1 vejce
Mouka hladká 300g
Bramborové placky, po našem pekáče, tak starý recept a tak dobrý. Snažila jsem se Vám napsat poměr surovin, aby recept vyšel. Já jsem se je učila dělat se svojí babičkou a tenkrát hospodyňky nevážily a vše se dělalo jak se říká od voka. Ono zrovna u pekáčů záleží i na bramborách a nejlépe se dělají ze škrobnatějších brambor. Pokud těsto řídne a lepí se na váleček, je potřeba přidat mouku. Brambory nastrouháme na jemném struhadle, posolíme, přidáme mouku a vejce a vypracujeme těsto. Z těsta si vyválíme váleček, který krájíme na kolečka, která dále vyvalujeme na tenké placky, pekáče. Kdo má kamna s litinovou deskou, pekáče se pečou přímo na desce. V modernějších kuchyních jsou varné desky nebo indukční desky. Tady je potřeba mít dvě pánve a na jedné opečeme pekáč při střední teplotě nasucho, z druhé strany pekáč opečeme na druhé pánvi, kterou omastíme sádlem. Pekáče děláme tenké, takže pečení jde rychle a je potřeba, aby u pánví stála jedna osoba a druhá vyvalovala placky. Je to tak lepší. Hotové pekáče vrstvíme na sebe. Při servírování potíráme pekáče nejlépe švestkovými povidly a můžeme je i posypat mákem. Dále není co dodat. Chuť je prostě nepopsatelná...
Nejprve si musíme upéct peciválky. Jak na ně? Uvaříme si cca 5 brambor ve šlupce. Dále na těsto budeme potřebovat.
500g polohrubé mouky
250g vařených brambor nastrouhaných najemno
trocha soli
2 žloutky
50g sádla
250ml ohřátého mléka, do kterého dáme lžíci cukru a 40g kvasnic a necháme vzejít kvásek
Všechny tyto suroviny můžeme dát do mísy robota a nechat vymíchat těsto. Těsto necháme 1/2 hodiny kynout pod utěrkou. Pokud by se zdálo řídší a lepilo se, přidáme trochu mouky. Po půl hodině promícháme a necháme ještě 20 minut kynout.
Zatím si prřipravíme dva plechy, které si vymastíme sádlem. Těsto si vyklopíme na pomoučněný vál a lžící vykrajueme malé bochánky o velikosti půlky polévkové lžíce. Bochánky v ruce upravíme a klademe na plech. Pečeme na horkovzduch při 180 stupních cca 20 minut.
Po upečení a vychladnutí dáme peciválky do větší mísy.
Zatím si připravíme
Švestková povidla 420g Domácí dobroty
Namele mák cca 150g
Moučkový cukr na doslazení
Roźpustíme si máslo
Finální úprava je následující. Ve varné konvici si svaříme vodu. Kdo používá mléko, svaří si v hrnci mléko. Peciválky polejeme horkou vodou. Zakryjeme pokličkou mísu. Rychle proházíme v míse peciválky a vodu slijeme, aby se nám nerozmočili.
Takto upravené peciválky posypeme mákem s ceukrem a polejeme máslem a promícháme. Někdo si povdila dává na talíř až při servírování, někdo si je zamíchá už v míse s peciválky. To je na každém, jakou zvolí úpravu.
Dobrou chuť
Na přípravu makové bábovky budeme potřebovat:
18-20 dkg modrého máku
30 dkg hladké mouky (múžeme dát napůl se špaldovou moukou)
20 dkg cukru
2 vejce
1/2 l mléka
1 prášek do pečiva
10 dkg oleje
trochu skořice
Varianta poloviční dávky těsta na buchtu se švestkami:
1. Nejprve si nameleme mák. Dále si vymažeme a vysypeme bábovkovou formu, pokud nepoužíváme silikonovou. Troubu zapneme na 180 stupňů.
2. Nyní si připravíme těsto. Nejprve utřeme vejce s cukrem. Dále přidáme tuk, mletý mák, skořici. Vše dobře zamícháme. Přidáme mléko a nakonec mouku s práškem do pečiva. Takto připravené těsto nalijeme do vymazané formy a dáme péct do trouby. Pečeme asi 45 minut. Vpichem špejle do těsta můžeme zkusit, zda je bábovka hotová.
3. Po upečení vyklopíme z formy a po vychladnutí servírujeme. Bábovka je sytá, ale moc dobrá. Sušené višně jí dodají na pikantnosti. Višně si rovněž můžeme naložit do rumu a do těsta dát již naložené.
Dobrou chuť