Produkty, které je možné vložit do košíku máme skladem.
Lískový ořech 30%, mandle 20%, kešu ořech 40%, vlašský ořech 10%
Domácí dobroty s.r.o., Ostašov 50, 67552, IČO 28351070
Trvanlivost 5-14 měsíců
Ořechy jsou zdravé, mají spoustu stopových prvků a nasycených mastných kyselin. Dodají energii a zasytí. Ořechová svačinka je malý energetický balíček na cesty. Vejde se do kapsy či batohu a může být vhodnou záchranou na cestách autem.
Na špaldový koláč na klasický plech do trouby budeme potřebovat:
2 vejce (můžeme umíchat zvlášť žloutky s cukrem a zvlášť bílky a ty vyšlehané zamíchat nakonec do těsta)
1 hrnek cca 200ml třtinového cukru
2 velká jablka nastrouhat
2 střední mrkve nastrouháme do těsta
0,5 šálku řepkového oleje
1 šálek mléka
0,5 šálku ovesných vloček - lze použít naše müsli Domácí dobroty, kde je již i sušené ovoce
150g ořechů a sušeného ovoce - 1 balení Kubova mlsu 150g, kde jsou ořechy i ovoce. Nebo lze nakombinovat Ořechový mls s Kokosým mlsem atd.
Kdo má rád víc sušeného ovoce může přidat i sušené višně či švestky
2 šálky špaldové mouky + 1 prášk do pečiva
Nejprve dáme do mísy vejce s cukrem a společně vyšleháme. Pak přidáme olej a nastrouhanou mrkev a jablka a opět dobře promícháme. Dále přidáme mléko a vločky. Ve špaldovém koláči dobře chutná sušené ovoce a ořechy. Můžeme použít Kubův mls, který obsahuje ovoce i ořechy nebo Kokosový mls, Višňový mls. To je již na chuti každého. Nakonec přimícháme špaldovou mouku s práškem do pečiva. Těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a dáme péct na 180 stupňů do trouby na cca 30 min. Po vychladnutí krájíme na čverce. Můžeme si koláč dát k snídani nebo i ke svačině. Je výborný.
Blíží se doba výletů, dovolených a to se Vám budou jistě hodit naše ovocné svačinky a ořechové mlsy, které se vejdou i jen do kapsy nebo do batohu. Zaženou i velký hlad nebo chuť na sladké. Oovcné svačinky jsou pouze z ovoce, i příchutě jako jahoda, švestka a černý rybíz si sami zpracováváme ze sezonního vyzrálého ovoce. Vše je kvalitní a přirozeně dobré. Ořechové mlsy se dají použít i do jogurtu nebo do sušenek. Je zde již namíchané ovoce s ořechy. Tak šťastnou cestu a dobrý návrat domů....
Rádi snídáme obilné kaše, které si dosladíme sušeným ovocem a medem či javorovým sirupem.
Stále mám dotazy na granolu. Naše müsli je sypké a zakládám si na tom, že se odlišuje od ostatních na trhu. Složení a úprava je můj recept. Základ tvoří vločky, dýně a slunečnice nasucho opražené. Pak do něj přidávám sušená jablka a další ovoce na chuť. Není slazené. Jeho stuktura je sypká. Dá se z něj jednoduše granola vyrobit. Zde je postup, jak na to.
Na granolu jsem použila skořicové müsli, které je s ořechy a přidala jsem ořechový mls, aby byla granola pěkně ořechová.
Skořicové müsli 100g
Ořechový mls 120g
1 jablko
lžíce přepuštěného másla Ghí
3 lžíce medu
Pro vytvoření správné granoly potřebujeme tuk a cukr. Já jsem použila přepuštěné másli Ghí, které má tu výhodu, že se nepřipaluje. Dala jsem je na pánev a k němu nastrouhala jedno jablko. Na vyšší stupeň jablko opečeme, až se odpaří šťáva. Přidáme müsli a ořechy a dál opékáme. Až jsou vločky s ořechy teplé, tak přidáme med. To je již konečná fáze. S medem již pečeme jen chvíli a můžeme nechat na teplé pánvi nebo ještě dát dotahnout do trouby. Necháme vychladnout. Používáme na jogurt nebo samotné. Pokud nesníme s rodinou hned, je lépe dát do sklenice do ledničky.
Budeme potřebovat:
150 ml mléka
1 lžička cukru
20g kvasnic
300g hladké mouky
sůl
2 vejce
100g másla
Hrušková povidla 420g nebo jablečná 230g 2 balení
Ořechový mls 120g
1. dáme si do hrnku mléko, lžičku cukru a kvasnice na kvásek. Do mísy na těsto si navážíme mouku, přidáme sůl, 2 žloutky, máslo a kvásek a vypracujeme hladké těsto. Těsto přikryjeme a dáme na hodinu kynout. Během kynutí občas těsto zamícháme.
2. Po hodině kynutí těsto dáme na pomoučněný vál a vyválíme obdelník o velikosti velkého plechu do trouby. S těstem se dobře pracuje. Na těsto naneseme stěrkou hrušková povilda a můžeme je posypat ořechy. Hrušková i jablečná povidla Domácí dobroty, jsou bez cukru, takže recept je vhodný i pro diabetiky.
3. Těsto srolujeme a nakrájíme na plátky cca 4 cm široké. Kolečka řezem nahoru dáváme na plech tukem vymazaný. Dávka vyjde na jeden plech a kolečka dáváme od sebe do řady vždy 4, tak aby měla rozestupy, protože ještě budou nabývat. Kolečka dokola potřeme rozehřátým tukem a necháme ještě hodinu kynout.
4. Troubu si nahřejeme na 180stupňů horní/dolní ohřev a pečeme cca 30-40 minut dozlatova. Hotové můžeme pro nediabetiky pocukrovat. Dobrou chuť.