Produkty, které je možné vložit do košíku máme skladem.
sady Stošíkovice
ruční peckování
jen ze švestek
Švestky ČR, cukr (na 100g povidel bylo použito 25g cukru)
Výrobce: Domácí dobroty s.r.o., Ostašov 50, 67552
Trvanlivost 3 roky
Pravá švestková povidla vyrábíme tradičním způsobem, pouze ze švestek z české sklizně s přídavkem cukru. Švestky vaříme i s peckami v kotli pomale dva dny. Dále se hmota přepasíruje, aby se odstranily pecky. Následně se lehce dosladí. Švestková povdila mají jedinečnou chuť, jsou lesklá a dobře se roztírají.
Tip na náplň do koláčů a buchet - umelte 150g máku, mák spařte ohřátým mlékem, aby se všechen namočil a přidejte celou sklenici povidlí Domácí dobroty - dobře promíchejte. Vznikne Vám lahůdka, která se hodí jako náplň buchet, na koláče i do koblih a knedlíků. Osobně vyzkoušeno.
Ráda bych se s Vámi podělila o recept mojí babičky, který jsem se naučila od ní. Dala jsem si práci vše vážit, jinak ona vařila "od oka" a já dnes také.
Na bramborové těsto potřebujeme:
900g brambor škrobového typu, které uvaříme ve šlupce
400g hladké mouky
do těsta zapracujeme 360g a zbytek si necháme na podsypání při vyvalování těsta
1 vejce
2 rovné malé lžičky soli
Toto množství stačí na oběd pro 4 člennou rodinu. Pokud chceme recept jen vyzkoušet, stačí polovoční dávka.
1. Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Brambory posolíme a doporostřed dáme jedno vejce. Dále přidáme mouku a vše dobře propracujeme do hladkého těsta.
2. Než začneme rozvalovat těsto, dáme si vařit do většího hrnce vodu a osolíme ji. Propracované těsto si rozdělíme na 4-5 kusů. Jednotlivé kusy těsta rozválíme na pomoučněné pracovní desce na plát o výšce asi 0,5 cm. Rádýlkem těsto rozdělíme do čtverců. Do každého doprostřed dáme malou lžičku povidel od Domácích dobrot. Čtverec těsta přeložíme a okraje zmáčkneme koncem nože.
3. To už nám vře voda v hrnci. Nejprve ji zeslabíme na elektrice na 3. stupeň. Dáváme tašky vařit asi po 8 kusech. Ve vodě je zamícháme, aby se neslepily a přepneme na stupeň 4. Jakmile tašky zavřou a vyplavou na povrch vody, vaříme 2 minuty. Celkem se vaří cca 5 minut každá várka.
4. Uvařené tašky dáváme do mísy, potřeme máslem, aby se nelepily k sobě. Při dalším vyvalování může postupně těsto řídnout. Nebojte se zapracovat trochu mouky do těsta. Celkově by se těsto nemělo lepit, ale nemělo by být ani tuhé.
5. Na závěr servírujeme s mletým mákem, moučkovým cukrem a kapkou rozpuštěného másla.
Pokud by se Vám nechtělo těsto plnit povidly, lze si vše ulehčit. Těsto je dobrý základ také pro bramborové šudliky. Z těsta vyválíme úzkého hada a krájíme jej na malé kousky, které házíme do vařící vody. Uvařené kousky pomastíme máslem a posypeme mákem a cukrem. Na talířy podáváme se švestkovými povidly. Rovněž je těsto dobrý základ pro bramborové pekáče či placky. V tomto případě vyvalujeme tenké kulaté placky, které opékáme na pánvi nasucho a po opečení z obou stran je potřeme rozpuštěným sádlem. Servírujeme potřené švestkovými povidly a posypané mákem s cukrem.
Dobrou chuť!
A jak to vypadá v sušárně, když se suší švestky? To se nás sejde nejvíce, protože je loupeme ručně. V řadě sedí šest žen a loupou 8 hodin švestky, než se naplní sušárna. Švestky pak schnou 42 hodin. Při práci je veselo. Chodí nám v tento čas pomáhat i důchodkyně a nešetří starými historkami z mládí ani ze stáří. Já osobně mám čas švestek moc ráda. Jednak proto, že je nás v sušárně hodně a je veselo, a jednak proto, že sušené švestky mám od dětství moc ráda. To mi je sušila moje babička v troubě v kachlových kamnech. Ta také uměla vyprávět. Vždycky si na ni vzpomenu a je mi dobře.
Na září na září těšili se sadaři.
To je moje oblíbené motto na měsíc září. V sušárně je rušno, loupou se opět po roce švestky na sušení, vaříme z nich povidla a balíme sušené ovoce na zimu. Letos jsme je pro Vás zabalili do nových obalů se zipovým uzávěrem, který umožňuje sáček opakovaně otevřít a zavřít. Sušené ovoce je přes okénko sáčku pěkně vidět. Skladem máme již nasušené višně a meruňky. Všechny džemy a povidla jsou také navařeny. No zkrátka zásoby na zimu máme pro Vás připraveny a těšíme se, jak Vám budou chutnat.
Na těsto budeme potřebovat:
260 dkg hladké mouky
3 lžíce práškového cukru
2 žloutky
3 lžíce rumu
250 ml smetany 33%
Křehotiny neboli Boží milosti mě naučila vařit moje babička. Od ní mám i tento recept, který pravidelně přijde na řadu na popeleční středu. Je to masopustní jídlo a připravovalo se v tomto období. Popeleční středa je počátkem doby postní, která končí o Velikonocích a od popeleční středy do Velikonoc je to 6 týdnů.
Připravíme si suroviny dle předpisu. Je dobré si suroviny dát do mísy a nejprve zpracovat na těsto v míse. Až se vše pěkně spojí, tak můžeme dát těsto na vál a ještě chvíli dovypracovat.
Po této přípravě těsta si dáme na vařič pánvičku se sádlem a zapneme ji. Pak vyvalujeme těsto a rádýlkem vykrajujeme tradiční tvrary čtverec nebo trojúhejník a dáváme je smažit na pánvičku. Vše jde poměrně rychle. Po usmažení křehotiny obalujeme v práškovém cukru. Jsou krásně křehké. Konzumujeme je samotné nebo s marmeládou či povidly.
Budeme potřebovat:
150 ml mléka
1 lžička cukru
20g kvasnic
300g hladké mouky
sůl
2 vejce
100g másla
Hrušková povidla 420g nebo jablečná 230g 2 balení
Ořechový mls 120g
1. dáme si do hrnku mléko, lžičku cukru a kvasnice na kvásek. Do mísy na těsto si navážíme mouku, přidáme sůl, 2 žloutky, máslo a kvásek a vypracujeme hladké těsto. Těsto přikryjeme a dáme na hodinu kynout. Během kynutí občas těsto zamícháme.
2. Po hodině kynutí těsto dáme na pomoučněný vál a vyválíme obdelník o velikosti velkého plechu do trouby. S těstem se dobře pracuje. Na těsto naneseme stěrkou hrušková povilda a můžeme je posypat ořechy. Hrušková i jablečná povidla Domácí dobroty, jsou bez cukru, takže recept je vhodný i pro diabetiky.
3. Těsto srolujeme a nakrájíme na plátky cca 4 cm široké. Kolečka řezem nahoru dáváme na plech tukem vymazaný. Dávka vyjde na jeden plech a kolečka dáváme od sebe do řady vždy 4, tak aby měla rozestupy, protože ještě budou nabývat. Kolečka dokola potřeme rozehřátým tukem a necháme ještě hodinu kynout.
4. Troubu si nahřejeme na 180stupňů horní/dolní ohřev a pečeme cca 30-40 minut dozlatova. Hotové můžeme pro nediabetiky pocukrovat. Dobrou chuť.
Na těsto na lívance budeme potřebovat:
Kvásek - 500 ml mléka, lžíce cukru a 20g kvasnic
Na těsto - 300 g mouky (150g špaldové mouky a 150g polohrubé mouky)
2 vejce
sůl
olej - 5 lžic
Tento recept připravuji pro naše děti již mnoho let. Je jednoduchý, vždy se povede a lívance jsou jak peříčko. Navíc s použitím minima cukru a tuku. Recept jsem si vylepšila, že používám špladovou hladkou mouku napůl s polohrubou moukou.
Nejprve si připravíme kvásek. Ohřejeme mléko, přidáme do něj polévkovou lžíci cukru a kvasnice a necháme vykynout. Do větší mísy si navážíme obě mouky, přidáme sůl, olej a vejce. Po vykynutí přidáme i kvásek a vše zamícháme metlou. Těsto se může zdát řídké, ale tak je to dobře. Necháme je 20 minut kynout. Jakmile se na něm tvoří bublínky, můžeme začít smažit. Na rozpálenou pánev dáváme polévkovou lžící kopečky těsta, které po obou stranách smažíme. Jde to rychle a není potřeba používat ani olej a když, tak jen na potření pánve.
Lívance podáváme nejraději s černorybízovým džemem a zakysanou smetanou. Místo džemu se mouhou použít švestková povidla a místo zakysané smetany jogurt nebo šlehačka. To je již na každém, co má kdo rád. Z celé dávky je cca 40 malých lívanečků, které se dají jíst i zastudena.
Na těsto potřebujeme:
Kvásek - 250 ml mléka + 2 lžíce cukru + kostka kvasnic
500 g polohrubé mouky
sůl - lžíčka
2 lžíce rumu
2 žloutky
4 lžíce řepkového oleje cca100g
Recept na tradiční masopustní koblihy je od mé babičky, se kterou jsem je každý rok připravovala na masopust. Dnes je již připravuji s mojí dcerou, které jsem recept v rodině předala. Jde tedy o náš rodinný vyzkoušený recept, který zaručuje, že se koblihy vždy povedou a jsou výborné. My jsme si upravili náplň koblih. Plníme je nejraději švestkovými povidly, ale lze použít i jiná povidla či džemy.
Nejprve si připravíme kvásek. Do odměrky nalejeme 250ml mléka, které je ohřáté. Přidáme 2 lžíce cukru a zamícháme. Dále rozdrobíme kostku kvasnic a znovu zamícháme. Necháme kvasnice vykvasit. Zatím si do větší mísy dáme ostatní ingredience.
Jakmile je kvásek hotový, přidáme jej do mísy k ostatním surovinám a vařečkou vypracujeme hladké těsto. Pokud by bylo tužší, mouka víc saje, tak přidáme trochu mléka. Po vypracování dáme těsto na cca 20 minut kynout pod utěrku. Po vykynutí vyhazujeme lžící malé kousky těsta. Každý kousek těsta si zpracujeme a do placiček dáváme lžičkou povidla či džem. Následně si nápň zabalíme do těsta. Připravené koblížky smažíme na vyšší pánvi na sádle. Smažíme z obou stran. Po usmažení dáme koblížky na ubrousek okapat. Hotové poprášíme cukrem a můžeme jíst. Dobrou chuť
Tento příspěvek se týká výroby našich džemů. My v Domácích dobrotách dbáme na kvalitu ovoce ke zpracování a respektujeme jeho sezónnost. Proč o tom právě píšu? Poměrně často se v poslední době setkávám se zpracovateli, kteří právě džemy nebo ovocné šťávy vaří z mraženého ovoce. Nic proti tomuto způsobu výroby, je to na každém z nás. My však upřednostňujeme a to výhradně ovoce vyzrálé v sadu a zpracujeme je hned. Myslím, že chuť a konzistence na výrobu džemů je u tohoto čerstvého ovoce nejlepší. Proto máme některých druhů džemů jen omezené množství, které se nám podařilo vyrobit v sezoně daného druhu ovoce a na jaře nemusí všechny být skladem.
Nepovažuji to za naši nevýhodu, ale beru tento fakt jako přednost. Zákazník pozná, že džemy jsou opravdu jen z čerstvého ovoce.
Na těsto budeme potřebovat:
400g hladké mouky
150g cukru moučka
10g kakaa
1 rovná lžička sody
1 rovná lžička prč do peč
1 lžička perníkového koření Bylinca
1 lžička citronové kůry
2 vejce
100g medu
70g másla pokojové teploty
trocha soli
Na náplň:
Švestková povidla Domácí dobroty
Na dozdobení:
potřít teplé rumeme s máslem
pocákat trochou čokolády
Těsto si připravíme den dopředu. Všechny suroviny smícháme buď na vále nebo v míse robotu. Ručně pak těsto prohněteme, zabalíme do potravinové folie a dáme do chladna odpočinout.
Druhý den si těsto dáme na vál a necháme chvíli povolit ztuhlost. Vyválíme si menší placku o výšce cca 1cm a vykrajujeme kolečka. 1 kolečko o hmotnosti cca 14g.
Na kolečka si dáme lžičkou kopeček švestkových povidel. Druhým kolečkem z těsta přiklopíme povidla a okraje přimáčkneme.
Klademe na plech na pečící papír. Pečeme na 180 stupňů horkovzduch cca 15 minut.
Po upečení ještě teplé potřeme rozpuštěným máslem s rumem a po vychladnutí můžeme pocákat čokoládou.
Skladujeme ideálně v uzavřené nádobě třeba plechovce, aby na vzduchu netvrdli. Krásně se nám rozleží. Po upečení se mohou zdát tužší jako perníky.
Přeji ať se Vám podaří.
Švestková povidla
Mák
Brambory vařené ve slupce a nastrouhané 300g
sůl
1 vejce
Mouka hladká 300g
Bramborové placky, po našem pekáče, tak starý recept a tak dobrý. Snažila jsem se Vám napsat poměr surovin, aby recept vyšel. Já jsem se je učila dělat se svojí babičkou a tenkrát hospodyňky nevážily a vše se dělalo jak se říká od voka. Ono zrovna u pekáčů záleží i na bramborách a nejlépe se dělají ze škrobnatějších brambor. Pokud těsto řídne a lepí se na váleček, je potřeba přidat mouku. Brambory nastrouháme na jemném struhadle, posolíme, přidáme mouku a vejce a vypracujeme těsto. Z těsta si vyválíme váleček, který krájíme na kolečka, která dále vyvalujeme na tenké placky, pekáče. Kdo má kamna s litinovou deskou, pekáče se pečou přímo na desce. V modernějších kuchyních jsou varné desky nebo indukční desky. Tady je potřeba mít dvě pánve a na jedné opečeme pekáč při střední teplotě nasucho, z druhé strany pekáč opečeme na druhé pánvi, kterou omastíme sádlem. Pekáče děláme tenké, takže pečení jde rychle a je potřeba, aby u pánví stála jedna osoba a druhá vyvalovala placky. Je to tak lepší. Hotové pekáče vrstvíme na sebe. Při servírování potíráme pekáče nejlépe švestkovými povidly a můžeme je i posypat mákem. Dále není co dodat. Chuť je prostě nepopsatelná...
Co si připomenu 17.listopadu? Ano proběhla sametová revoluce a v našem státě skončil totalitní systém. V té době, mi bylo 14 let a začala jsem studovat gymnázium v Třebíči. Bylo nás 5 tříd prváků po 30 studentech. Revoluce pro nás měla zásadní dopad na výuku cizích jazyků, protože už od pololetí jsme místo ruštiny měli i anglický jazyk. Spoustě věcí rozumím až dnes, až věkem. My na venkově jsme některé věci vnímali jinak a i o revoluci v Praze jsme se dozvídali postupně od studentů, kteří byli již na vysoké škole v Praze.
Nejprve si musíme upéct peciválky. Jak na ně? Uvaříme si cca 5 brambor ve šlupce. Dále na těsto budeme potřebovat.
500g polohrubé mouky
250g vařených brambor nastrouhaných najemno
trocha soli
2 žloutky
50g sádla
250ml ohřátého mléka, do kterého dáme lžíci cukru a 40g kvasnic a necháme vzejít kvásek
Všechny tyto suroviny můžeme dát do mísy robota a nechat vymíchat těsto. Těsto necháme 1/2 hodiny kynout pod utěrkou. Pokud by se zdálo řídší a lepilo se, přidáme trochu mouky. Po půl hodině promícháme a necháme ještě 20 minut kynout.
Zatím si prřipravíme dva plechy, které si vymastíme sádlem. Těsto si vyklopíme na pomoučněný vál a lžící vykrajueme malé bochánky o velikosti půlky polévkové lžíce. Bochánky v ruce upravíme a klademe na plech. Pečeme na horkovzduch při 180 stupních cca 20 minut.
Po upečení a vychladnutí dáme peciválky do větší mísy.
Zatím si připravíme
Švestková povidla 420g Domácí dobroty
Namele mák cca 150g
Moučkový cukr na doslazení
Roźpustíme si máslo
Finální úprava je následující. Ve varné konvici si svaříme vodu. Kdo používá mléko, svaří si v hrnci mléko. Peciválky polejeme horkou vodou. Zakryjeme pokličkou mísu. Rychle proházíme v míse peciválky a vodu slijeme, aby se nám nerozmočili.
Takto upravené peciválky posypeme mákem s ceukrem a polejeme máslem a promícháme. Někdo si povdila dává na talíř až při servírování, někdo si je zamíchá už v míse s peciválky. To je na každém, jakou zvolí úpravu.
Dobrou chuť