Produkty, které je možné vložit do košíku máme skladem.
Sady ZD Senice na Hané
ruční
bez chemických ochucovadel
višně ČR, cukr, želírující látky (pektin), na 100g výrobku bylo použito 80g ovoce
Výrobce: Domácí dobroty s.r.o., Ostašov 50, 67552
Trvanlivost 3 roky
Višňový džem je rovněž vyroben jen z višní ze sadů. Přidáváme pouze pektin a cukr. 100g džemu obsahuje 80g ovoce, 16 g cukru a 4 g pektinu. Džem má pikantní chuť a je výborný na pečivo a i do moučníků. Lehce se roztírá.
Přezrálý banán
2 vejce
jablko
2 lžíce medu
2 lžíce oleje
2 lžíce müsli Višeň s čokoládou
Višně sušené
4 lžíce hladké mouky
4 lžíce špaldové mouky
prášek do pečiva
Co s přezrálým banánem? Udělejte pár muffin na snídani.
Do mísy si dáme 2 vejce, dvě lžíce medu, nastrouháme jedno jablko, rozmačkáme jeden banán a promícháme. Dále přidáme dvě lžíce oleje nebo kousek rozpuštěného másla, dvě lžíce müsli Višeň s čokoládou. Můžeme přidat i sušené višně. Vše opět dobře promícháme.
Nakonec přidáme 4 lžíce hladké a 4 lžíce špaldové mouky a prášek do pečiva.
Těsto by mělo být tužší. Toto množství vystačí na 10 muffin, které se vejdou na jeden plech na muffiny.
Naše müsli se tak dá použít nejen do jogurtu nebo na ranní kaši, ale také do muffin nebo sušenek.
Spojení sušených višní a čokolády nemá chybu. Čokoládové brownie cookis jsou nabité čokoládou a sušené višně jsou jen přijemnou tečkou.
Ingredience:
230g hořké čokolády, nasekané nahrubo
28g másla
2 vejce
130g krupicového cukru
31g hladké mouky
1/2 prášku do pečiva
50g mléčné čoklády, nasekané na menší kousky
50 g sušených višní, které si můžeme hodinu před pečením namočit do rumu či griotky
Postup přípravy trvá cca 30 minut, pečení 10 minut. Připravíte cca 28 kousků sušenek
1. Ve vodní lázni rozehřejeme hořkou čokoládu a máslo, vymícháme dohladka a necháme lehce vychladnout.
2. V míse si smícháme mouku s práškem do pečiva.
3. V míse robotu nebo ručně si vyšleháme vejce s cukrem a pomale přimícháme vychladlou čokoládu, až se vše spojí.
4. Přidáme suché přísady a lehce stěrkou zamícháme.
5. Nakonec přimícháme mléčnou čokoládu, ale cca 1 lžíci si jí necháme na dozdobení.
6. Těsto dáme vychladit do lednice na cca 15 minut.
7. Mezitím si troubu předehřejeme na 180 stupňů a plechy vyložíme pečícím papírem. Stačí dva.
8. Vychladlé těsto, které tím zhoustlo, nabíráme polévkovou lžící a dáváme na plech v dostatečném rozestupu. Na každý kousek dáme sušené višně a kousky čokolády.
9. Pečeme cca 10 minut, dokud už těsto není lesklé a okraje jsou upečené.
10. Vychladnout necháme na plechu. Kolečka jsou krásně měkká po čokoládě. Uchování je nejlepší v nádobě s víčkem, aby cookies neosychali.
Na těsto na lívance budeme potřebovat:
Kvásek - 500 ml mléka, lžíce cukru a 20g kvasnic
Na těsto - 300 g mouky (150g špaldové mouky a 150g polohrubé mouky)
2 vejce
sůl
olej - 5 lžic
Tento recept připravuji pro naše děti již mnoho let. Je jednoduchý, vždy se povede a lívance jsou jak peříčko. Navíc s použitím minima cukru a tuku. Recept jsem si vylepšila, že používám špladovou hladkou mouku napůl s polohrubou moukou.
Nejprve si připravíme kvásek. Ohřejeme mléko, přidáme do něj polévkovou lžíci cukru a kvasnice a necháme vykynout. Do větší mísy si navážíme obě mouky, přidáme sůl, olej a vejce. Po vykynutí přidáme i kvásek a vše zamícháme metlou. Těsto se může zdát řídké, ale tak je to dobře. Necháme je 20 minut kynout. Jakmile se na něm tvoří bublínky, můžeme začít smažit. Na rozpálenou pánev dáváme polévkovou lžící kopečky těsta, které po obou stranách smažíme. Jde to rychle a není potřeba používat ani olej a když, tak jen na potření pánve.
Lívance podáváme nejraději s černorybízovým džemem a zakysanou smetanou. Místo džemu se mouhou použít švestková povidla a místo zakysané smetany jogurt nebo šlehačka. To je již na každém, co má kdo rád. Z celé dávky je cca 40 malých lívanečků, které se dají jíst i zastudena.
Kdo nás sleduje déle, tak ví, že ovoce zpracováváme tradičním způsobem sušení a nakupujeme je a sklízíme ze sadů v české republice. Naše práce se tak každý rok trochu mění podle toho, co se na stromech urodí a jaký je rok. Žádný rok není stejný a vlivy počasí nejdou ovládnout. Proto nesušíme každý rok stejné ovoce ani nevaříme povidla a džemy ze stejného ovoce jako roky předešlé. To mě ale na mé práci baví, že se snažím zpracovat, co nám sady dají, co se v nich urodí. Letos nám média předpovídala, špatný rok na ovoce. No myslím, že ho je méně, ale nebude to jenom počasím. Já se mohu spolehnout na více zdrojů, takže jsme sušili meruňky i višně, kterých se tolik neurodilo. Zato třešní byla slušná úroda. Toho jsme právě využili a navařili jsme pro Vás hladký třešňový džem. Je ideální na linecké cukroví, je krásně hladký bez kousků. Také jsme udělali limitku třešňového džemu s portským. Ten bych použila k masům a sýrům. No a hlavně jsme navařili třešňová povidla. Jsou bez cukru, konzistenci mají stejnou jako švestková a chutnají fakt skvěle. Jak říká moje skorosnacha, že třešňová povidla jsou lepší jak nutela. To už ale nechám na Vás, zda s ní budete souhlasit.