Honzovy buchty s povidly jsou českou oblíbenou klasikou. U nás najdete hned několik náplní buchet, proto přicházím i s osvědčeným receptem. Buchty peču ráda i jako dárek, když k někomu jdeme na návštěvu a zatím jsem nikoho neurazila, právě naopak.
Recept na těsto:
Dávka je na jeden plech Honzových buchet.
Do odměrky si odměříme 250 ml mléka. Do mléka přidáme polévkovou lžíci cukru a kostku droždí. Necháme chvíli vykynout.
Dále si do mísy připravíme (můžeme vážit i do hnětací mísy robota):
450g hladké mouky
trocha soli
3 žloutky
180g másla
Přidáme kvásek a vypracujeme hladké těsto ručně nebo v robotu. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout. Během kynutí cca 3krát těsto prohněteme.
Zatímco nám kyne těsto, připravíme si náplně buchet. Napíši Vám moje typy a každý si vyberte dle své chuti:
1. Švestková povidla - klasika, u nás najdete pravá dva dny vařená povidla
2. Hrušková povidla - také děláme a jsou navíc bez přidaného cukru
3. Jablečná povidla - jsou dohladka přepasírovaná a bez cukru. Na jaře doporučuji variantu jablečných povidel s nakrájenou rebarborou a skořicovým cukrem
4. Tvarohová náplň - 250g tvarohu (nejlépe farmářského) osladíme moučkovým cukrem a jedním vanilkovým cukrem. Nastrouháme citronovou kůru, přidáme 1 vejce a vyšleháme.
5. Maková náplň - nameleme si 200g máku, mák dáme do misky, ohřejeme si mléko cca 100 ml a mák spaříme. Dále k máku nastrouháme perník dle vlastní chuti a přidáme švestková povidla ve stejném poměru, co je mák. Tato nádivka vystačí téměř na celý plech buchet. Na ty, co nezbyde, dáme jen povidla.
Zatím nám těsto vykynulo. Ještě si v malém hrnku s mašlovačkou ohřejeme trochu sádla nebo másla, aby jsme buchty mohli promazat, aby se lépe od sebe oddělovali.
Z těsta děláme lžící malé bochánky, které si zpracujeme na malé placky, které plníme náplní. Jednotlivé buchty zabalíme a dáváme vedle sebe na plech- Mašlovačkou vždy buchty promažeme. Takto postupně zaplníme celý plech.
Buchty pečeme v troubě na horkovzduch na 185 stupňů cca 45 min.