Na salát z červeného zelí budeme potřebovat:
1/4 hlávky červeného zelí
sůl
Pepř
hrst oplocholisté petrželky
jednu mrkev
kousek řapíkatého celeru (nemusí nutně být)
Na zálivku:
vymačkaný jeden citron
4 lžíce kvalitního oleje - dala jsem dýňový od Agro-L Znojmo
Lžička hrubozrnné hořčice
Lžíce medu - řádně zálivku promícháme
hrst sušených višní
Nejprve si nakrájíme zelí na nudličky, osolíme je a opepříme a rukama důkladně promačkáme. Jakmile pustí vodu, přidáme najemno nastrouhanou mrkev, nasekanou petrželku a když máme můžeme i najemnou nakrájený řapíkatý celer.
Připravíme si z ingrediencí zálivku, kterou vidličkou dobře promícháme. Nalejeme na salát a znovu dobře promícháme. Nakonec přidáme hrst sušených višní.
Višně svojí sladkokyselou chutí dodají salátu na pikantnosti.
Podáváme buď ke grilovanému masu nebo jíme jen s pečivem jako lehkou večeři.