500 g | Cena: | 12.01 eur | momentálně není skladem |
Produkty, které je možné vložit do košíku máme skladem.
Sady ZD Senice na Hané
Ruční
Nesířené a neslazené
Jablka ČR
Výrobce: Domácí dobroty s.r.o., Ostašov 50, 675 52
Trvanlivost 10-15 měsíců
Tvoření s dětmi ve zdravé školce MŠ Čtyřlístek v Třebíči
My sami jsme schopni naučit děti zdravě jíst a pravidelně se stravovat. Dalším zařízením, kde se děti potkají s novými věcmi a naučí se třeba i zdravě mlsat, je školka. Pravidelně docházím do MŠ Čtyřlístek v Třebíči, kde s dětmi poznáváme ovoce, ochutnáváme, učíme se, jak je skladovat na zimu a proč ovoce sušíme. Na závěr si děti vyrobí ze sušeného ovoce výrobek. Vždy mě mile potěší, když při další návštěvě již děti čekají, až donesu ty dobroty.
Letošní novinky budou obsahovat CHIA semínka. První novinkou jsou jablečné marokánky s CHIA semínky a druhou jahodové müsli s CHIA. Více se o jednotlivých produktech dozvíte na jejich odkazu v sekci jablečné marokánky a müsli plné ovoce.
Co jsou vlastně semínka CHIA?
Semínka chia jsou významným zdrojem proteinů (20%), kvalitních sacharidů (17%), tuků (21g), z nichž mají vysoké zastoupení rostlinné Omega-3 mastné kyseliny (13g) a v neposlední řadě obsah až 32g vlákniny. Semínka chia dále obsahují řadu antioxidantů, vápník (5x víc vápníku než v mléce). Chia obsahují dále železo, zinek, draslík, magnesium, fosfor a další důležité živiny v čisté a přírodní formě.
Semínka chia se vyznačují výbornými schopnostmi vázat na sebe vodu, tím tvoří je...mný, zdravý a lehce stravitelný gel. Tento má v lidském těle významnou schopnost snižovat hladinu krevního cukru - semínka chia napomáhají prodlužovat proces přeměny zkonzumovaných cukrů na glukózu, nedochází k tak rapidnímu zvýšení krevního cukru a nedostavuje se tak silný pocit hladu při následném poklesu krevního cukru (zásadní roli zde hrají konkrétní potraviny, jejich množství a glykemický index). Tato vlastnost semínek chia je důležitá především pro diabetiky, ale je velmi užitečná pro širokou veřejnost.
Řada studií semínkům chia dále připisuje pozitivní vliv při předcházení kardiovaskulárním onemocněním a to při denní konzumaci přibližně 2 - 3 lžíc semínek chia a dodržování zásad racionální stravy.
Vstoupili jsme do projektu Skutečně zdravá škola a stal se z nás skutečně zdravý dodavatel. Tento projekt má za cíl sledovat stravování ve školách a snažit se za podpory škol a rodičů vychovat v našich dětech správné stravovací návyky. Od začátku mého podnikání se zaměřujeme na děti a naše sušené ovoce jim podáváme jako vhodné zdravé mlsání. Vyzkoušela jsem si to na svých dětech. Je lepší si zamlsat sušená jablka nebo hrušky nebo jablečné marokánky. Jde stále o ovoce, cukry jsou v něm přirozené a pocit chutě na sladké Vám sušené ovoce také uspokojí.
Snažíme se dodávat naše sušené ovoce do automatů ve školách a začíná se nám dařit. Vytvořili jsme pro děti i motivační plakáty a doufejme, že nás budou mlsat rádi.
Opět po čase se můžeme pochlubit novým výrobkem v podobě našeho müsli. Tentokrát jsem se pověnovala jeho složení v návaznosti na výživové hodnoty a mohu Vám tak nabídnout müsli, které je nabité vlákninou a bílkovinou a dalšími vitamíny a minerály, avšak při nejměnší kalorické hodnotě ze všech našich příchutí.
Základem pro ovocné müsli jsou ovesné vločky, dýňové a slunečnicové semínko. Tato směs je nasucho opražena a následně se k ní přidají pšeničné otruby. Pšeničné otruby jsou produktem ze pšenice a je to vlastně vnější obal (slupka) zrna pšenice. Tento obal je plný vitamínů, minerálů, bílkovin a hlavně vlákniny, což je jejich největší výhoda, hlavně pro trávení a i hubnutí. Až 42% vlákniny v této potravině je opravdovým pomocníkem pro imunitu, nervový systém, trávení, hubnutí… Netřeba podceňovat dobře pročištěné tlusté střevo, protože díky pšeničným otrubám budete mít trávení čisté, urychlené a všechny potřebné živiny ze stravy, které jste přijali se vám dostanou do organismu a ten je pak může použít, tam kde je třeba.
Syrovátka je další novou složkou našeho müsli. Nejčastěji je ceněna pro vysoký obsah bílkovin, čehož se využívá při hubnutí a v kulturistice.
Najdeme v ní mnoho vitamínů (B1, B2, B5, B6, B7, B12, C, A, E, K) a minerálních látek (draslík, hořčík, vápník, sodík, fosfor, zinek). Díky tomuto obsahu látek syrovátka pomáhá při mnoho nemocech a zdravotních problémech. Na druhou stranu v ní najdeme i laktózu. Syrovátka zlepšuje přísun vápníku do těla a podporuje činnost jater
Müsli Fit borůvka je dále dochuceno sušenými jablky a mrazem sušenou borůvkou a broskví.
Díky syrovátce, která je sušená, lze po namočení do vody přes noc okamžitě konzumovat jako kaši nebo rozmixovat na smoothie.
Přeji dobrou chuť.
Krásné prožití Vánoc a do nového roku 2018 Vám přeji nejen hodně zdraví, ale i i kus štěstí a dávku dobré pohody. Ať potkáváte dobré lidi.
Děkujeme všem našim zákazníkům za přízeň našim dobrotám a těšíme se na Vás v příštím roce. A ta fotka je pohled ze sušárny ovoce :)
Vločky
Mléko
Jablko
Skořice
Broskve sušené
Jogurt
Müsli Domácí dobroty Maroko
Skleničky od našich džemů se dají použít na takovéto dobré snídaňové nebo svačinové dezerty.
1. Dáme si vařit vločky do mléka a přidáme k nim nakrájené čerstvé jablko. Stačí vařit 10 minut a kaše je hotová. Ochutíme ji mletou skořicí.
2. Než kaši dovaříme, připravíme si skleničky. Na dno dáme sušené ovoce. V tomto receptu jsem použila sušené broskve. Na ně dáme vrstvu uvařené kaše.
3. Kaši pokapeme javorovým sirupem. Na něj vrstvíme lžíci bílého jogurtu a na něj lžíci müsli Maroko Domácí dobroty. Nakonec můžeme přidat vlašský ořech nebo plátek čerstvého jablka.
Stále mám dotazy na granolu. Naše müsli je sypké a zakládám si na tom, že se odlišuje od ostatních na trhu. Složení a úprava je můj recept. Základ tvoří vločky, dýně a slunečnice nasucho opražené. Pak do něj přidávám sušená jablka a další ovoce na chuť. Není slazené. Jeho stuktura je sypká. Dá se z něj jednoduše granola vyrobit. Zde je postup, jak na to.
Na granolu jsem použila skořicové müsli, které je s ořechy a přidala jsem ořechový mls, aby byla granola pěkně ořechová.
Skořicové müsli 100g
Ořechový mls 120g
1 jablko
lžíce přepuštěného másla Ghí
3 lžíce medu
Pro vytvoření správné granoly potřebujeme tuk a cukr. Já jsem použila přepuštěné másli Ghí, které má tu výhodu, že se nepřipaluje. Dala jsem je na pánev a k němu nastrouhala jedno jablko. Na vyšší stupeň jablko opečeme, až se odpaří šťáva. Přidáme müsli a ořechy a dál opékáme. Až jsou vločky s ořechy teplé, tak přidáme med. To je již konečná fáze. S medem již pečeme jen chvíli a můžeme nechat na teplé pánvi nebo ještě dát dotahnout do trouby. Necháme vychladnout. Používáme na jogurt nebo samotné. Pokud nesníme s rodinou hned, je lépe dát do sklenice do ledničky.
Zjednodušená varianta jablečného štrůdlu z kynutého těsta a navrch s opraženými ořechy.
Na těsto si připravíme do mísy:
220g hladké mouky
120ml vlažného mléka
40g kvasnic
1 lžíci cukru - necháme vzejít kvásek a o chvíli přidáme
1 vejce, trochu soli
60g tuku pokojové teploty - nejlépe máslo
Vypracujeme hladké těsto, které můžeme i dát hníst do robota.
Těsto přikryjeme igelitovým sáčkem a necháme cca 30-40 minut kynout.
Zatím si připravíme náplň:
Oloupeme 4-5 menších jablek cca 320g. Jablka si nakrájíme na ksotičky, dáme do hrnce na vařič, lehce podlejeme vodou, přidáme lžičku skořice a 2 hřebíčky a šťávu z půlky citronu a dusíme. Po cca 15 minutách jsou jablka měkká. Přidáme 60g másla, vanilkový cukr a asi 2 lžíce cukru a promícháme. Směs by měla mít konzistenci, že se dá natřít na těsto. Pro zlepšení chuti lze přidat i trochu rumu nebo griotky. Takto připravenou jablečnou směs dáme vychladnout.
Zatím nám těsto vykynulo. Ještě než je začneme plnit náplní, připravíme si formu na pečení chlebíčku a vymažeme ji máslem.
Těsto si z mísy vyklopíme na pomoučněný vál. Lehce je vyválíme do obdelníku. Těsto se nelepí, ale je řidší a dobře se vyvaluje.
Vyválené těsto potřeme předem připravenou a již vlažnou jablečnou směsí.
Dále těsto přehneme ze dvou stran do prostředka, a pak je zarolujeme jako roládu. Konce přitlačíme a opatrně přendáme do pečící formy, aby se nám neprotrhlo a nevytekla nám jablečná směs.
Dáme pést do trouby na horkovzduch na 180 stupňů na cca 30 minut. Špejlí zkusíme, zda je štrůdl pečený.
Než se nám štrůdl dopeče, tak si na pánvi rozpustíme máslo, přidáme k němu med nebo čekankový sirup cca 100g másla a 2 lžíce medu nebo sirupu. Do rozpálené směsi přidáme 2 hrsti nasekaných vlašských ořechů a krátce orestujeme.
Po upečení štrůdl vyndáme z trouby a ještě horký potřeme ořechovou směsí. Necháme vychladnout ve formě. Můžeme v ní i štrůdl krájet nebo později přendat na tác.
Přeji Vám příjemné pečení a ať se Vám recept povede. Nádivku do štrůdlu můžeme nahradit povidly, ořechy, skořicí, tvarohem nebo mákem. To už je na každém z Vás.
Višně byly prvním ovocem, které jsme sušili a hned druhým ovocem byla jablka.
Měli jsme v té době malé děti a jablka na chroupání se hodila. Úplně první jablka jsme zkusili si usušit v obecní sušárně v Zastávce u Brna, kde v roce 2006 ještě fungovala. Prakticky to bylo tak, že jsme si doma připravili nakrájená jablka do nádob a ty jsme dovezli do sušárny, kde nám je usušili.
Vlastní sušárnu na menší množství ovoce jsme měli až od roku 2007. To jsme pak už na vánoce sušili jablka sami s manželovými rodiči. Manžel s tchánem jablka odjádřincovali a krájeli na kolečka a já s tchýní jsme je rovnali na síta do sušárny. Vše jsme dělali po práci a děti za námi z domu běhaly, kdy už budeme hotovi. Poprvé, když jsem viděla těch 60 kusů sít, která se měla naplnit, tak jsem spráskla ruce, co to bude koleček jablek.
Dneska jsme se vypracovali ke zručnosti a 60 kusů sít naplníme ve dvou za 3 hodiny. Množství jablek se zpracuje 130kg. To jen pro zajímavost.
Jablka jsou jedním z nejvýznamnějších zdrojů pektinových látek, které jsou schopny vázat a zneškodňovat těžké kovy. Pektiny brzdí rozvoj škodlivých mikroorganismů ve střevech, normalizují proces trávení. Jablko má tedy řadu léčivých účinků. Dále podporuje vylučování cholesterolu z organismu. Doporučují se jako prevence onemocnění střev. Zpevňují stěny cév, snižují jejich křehkost. Obsahují velké množství vlákniny.
Pro mě je jablko superpotravina a v zimě je konzumuji každý den. V sušárně je využíváme ať už sušená nebo čerstvá k výrobě dalších výrobků. O tom ale zase příště.
Sušené ovoce může být skvělým a zdravým doplňkem stravy, který lze využít nejen jako dárek, ale i v mnoha dalších situacích. Zde je několik nápadů, jak využít sušené ovoce: