Produkty, které je možné vložit do košíku máme skladem.
Sady ZD Senice na Hané, ZD Starý Lískovec
Ručně peckované a loupané
Nesířené a nepřislazované
Švestky ČR nesířené
Výrobce: Domácí dobroty s.r.o., Ostašov 50, 67552
Trvanlivost 6-12 měsíců
Švestky mají vyšší obsah minerálních látek než jablka. Obsahují hodně draslíku, fosforu, dále vápník, hořčík a železo, vitamíny skupiny B a vitamín C. Látky obsažené ve švestkách mají příznivý vliv na naše celkové zdraví - kosti, vlasy, psychiku, zuby, střeva, krvetvorbu, látkovou výměnu, cholesterol. Působí velmi dobře na zácpu a problémy se střevy. Je dobré je konzumovat při revmatismu, dně, ledvinových a jaterních chorobách a při chorobách krevního oběhu.
Sušíme zralé švestky, které peckujeme a rovnou bez jakékoliv další úpravy sušíme. Nejsou sířené ani v ničem máčené. Každý kus je orginál, jak na stromě uzrály, tak jsme je jen usušili. Jsou to české švestky, takže jsou tužší po usušení a na suchém vzduchu se mohou dále sesychat.
A jak to vypadá v sušárně, když se suší švestky? To se nás sejde nejvíce, protože je loupeme ručně. V řadě sedí šest žen a loupou 8 hodin švestky, než se naplní sušárna. Švestky pak schnou 42 hodin. Při práci je veselo. Chodí nám v tento čas pomáhat i důchodkyně a nešetří starými historkami z mládí ani ze stáří. Já osobně mám čas švestek moc ráda. Jednak proto, že je nás v sušárně hodně a je veselo, a jednak proto, že sušené švestky mám od dětství moc ráda. To mi je sušila moje babička v troubě v kachlových kamnech. Ta také uměla vyprávět. Vždycky si na ni vzpomenu a je mi dobře.
Tvoření s dětmi ve zdravé školce MŠ Čtyřlístek v Třebíči
My sami jsme schopni naučit děti zdravě jíst a pravidelně se stravovat. Dalším zařízením, kde se děti potkají s novými věcmi a naučí se třeba i zdravě mlsat, je školka. Pravidelně docházím do MŠ Čtyřlístek v Třebíči, kde s dětmi poznáváme ovoce, ochutnáváme, učíme se, jak je skladovat na zimu a proč ovoce sušíme. Na závěr si děti vyrobí ze sušeného ovoce výrobek. Vždy mě mile potěší, když při další návštěvě již děti čekají, až donesu ty dobroty.
Na září na září těšili se sadaři.
To je moje oblíbené motto na měsíc září. V sušárně je rušno, loupou se opět po roce švestky na sušení, vaříme z nich povidla a balíme sušené ovoce na zimu. Letos jsme je pro Vás zabalili do nových obalů se zipovým uzávěrem, který umožňuje sáček opakovaně otevřít a zavřít. Sušené ovoce je přes okénko sáčku pěkně vidět. Skladem máme již nasušené višně a meruňky. Všechny džemy a povidla jsou také navařeny. No zkrátka zásoby na zimu máme pro Vás připraveny a těšíme se, jak Vám budou chutnat.
Krásné prožití Vánoc a do nového roku 2018 Vám přeji nejen hodně zdraví, ale i i kus štěstí a dávku dobré pohody. Ať potkáváte dobré lidi.
Děkujeme všem našim zákazníkům za přízeň našim dobrotám a těšíme se na Vás v příštím roce. A ta fotka je pohled ze sušárny ovoce :)
Na zelňačku budeme potřebovat:
sklenici kysaného zelí - nejlepší je domácí ze zelňáku
jednu kvalitní klobásku
jednu cibuli
kousek slaniny
2 brambory
trochu mouky na zaprášení
sůl, pepř, nové koření, bobkový list
sušené švestky 100g
smetanu
Polévka zelňačka je u nás velice oblíbená. Nakládáme si sami zelí na kvašení do škopku, takže není problém ji kdykoliv uvařit, ať již k obědu či k večeři.
Můj manžel je velký gurmán a zde přináším jeho recept této polévky, kterou vylepšil o naše sušené švestky.
Připravíme si výše uvedené ingredience. D 3litrového hrnce nakrájíme nejprve slaninu cca 100g na kostky a necháme ji orestovat. Zatím si nakrájíme cibuli na kostičky a osmažíme ji na slanině. Když by se nám zdálo, že je málo omastku na osmažení cibule, přídáme kousek sádla. Jakmile je cibulka sklovatá, přidáme k ní na kostičky nakrájenou klobásku a také ji opečeme. K opečené klobásce přidáme na kousky nakrájené sušené švestky a zaprášíme trochou mouky, která do sebe vpije tuk. To už máme přioravené zelí, které ke všemu přidáme a polévku podlejeme cca 1 litrem vody. Do polévky přidáme pepř celý 4 kuličky, nové koření 2 kuličky, bobkový list 1. Polévku osolíme a vaříme. Ještě přidáme na kostičky nakrájené brambory. Ty polévku zahustí. Vaříme ji, až jsou brambory měkké. Pokud by se zdála příliš hustá, přidáme vřelou vodu. Neředíme nikdy studenou vodou. Když je polévka dostatečně vařená, vypneme ji a pak přidáme smetanu. Tu je lepší nedávat do vroucí polévky, aby se nám smetana nesrazila. Pokud by polévka byla málo slaná, dosolíme ji. Přeji dobrou chuť
Nejprve začneme kuřecí paštikou. Recept je na 8 skleniček vel 150 ml.
- 800g kuřecích jater
- 100g másla
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 2 snítky tymiánu
- 100 ml červeného vína
- sůl, pepř, čínské koření 5 vůní, skořice dle chuti
- 6 lžic smetany
Cibuli a česnek nakrájíme najemno a orestujeme na másle mírně dozlatova. Přidáme tymián, koření 5 vůní a necháme rozvonět. Poté přidáme očištěná kuřecí játra. Dobře propečeme, až jsou játra zcela hotová cca 5-7 min na prudko. Dále zalijeme čeveným vínem a necháme alkohol odpařit. Směs jater dáme vychladit. Po zchladnutí játra dobře rozmixujeme, přidáme smetanu a dochutíme. Pro jemnější konzistenci směs přepasírujeme přes síto. Takto připravenou paštiku můžeme nalít do skleniček. Každou skleničku můžeme zalít rozpuštěným zchladlým máslem a ozdobit tymiánem. Hotové paštiky dáme pod víčkem ztuhnout do ledničky.
Pro přípravu cibulového čatní budeme potřebovat.
- 6 středně velkých cibulí
- 150g másla
- 200g sušených švestek
- 4 lžíce medu
- 200 ml červeného vína
- 3 drcené hřebíčky
- sůl a pepř
Cibuli a švestky nakrájíme nahrubo a opečeme v pánvi na másle dozlatova. Přidáme drcený hřebíček, med, pepř a sůl. Zalijeme vínem a necháme zredukovat do povidlové konzistence. Takto připravené čatní plníme do skleniček a necháme zchladnout. Čatní můžeme kromě paštik podávat k pečeným masům nebo sýrům.
Nechali jsme se inspirovat recepty Kluci v akci.
Naši rubriku, co Vás zajímá, začnu jedním problémem, kterým je cukr neboli fruktoza v ovoci. Pokud ovoce před sušením nesíříme, tak zůstane přirozeně živé. Usušíme je, odpaří se z něj voda, ale ostatní látky v něm zůstanou a časem mohou začít pracovat. Jako třeba cukr fruktoza, která u sušených švestek nebo meruněk se občas vyskytuje. Je to až asi po roce od usušení. Nejedná se o plíseň, ta by se ukázala hned a je cítit. Když ovoce opereme teplou vodou, tak je opět pěkné a můžeme je konzumovat.
Na těsto budeme potřebovat:
400g hladké mouky
150g cukru moučka
10g kakaa
1 rovná lžička sody
1 rovná lžička prč do peč
1 lžička perníkového koření Bylinca
1 lžička citronové kůry
2 vejce
100g medu
70g másla pokojové teploty
trocha soli
Na náplň:
Švestková povidla Domácí dobroty
Na dozdobení:
potřít teplé rumeme s máslem
pocákat trochou čokolády
Těsto si připravíme den dopředu. Všechny suroviny smícháme buď na vále nebo v míse robotu. Ručně pak těsto prohněteme, zabalíme do potravinové folie a dáme do chladna odpočinout.
Druhý den si těsto dáme na vál a necháme chvíli povolit ztuhlost. Vyválíme si menší placku o výšce cca 1cm a vykrajujeme kolečka. 1 kolečko o hmotnosti cca 14g.
Na kolečka si dáme lžičkou kopeček švestkových povidel. Druhým kolečkem z těsta přiklopíme povidla a okraje přimáčkneme.
Klademe na plech na pečící papír. Pečeme na 180 stupňů horkovzduch cca 15 minut.
Po upečení ještě teplé potřeme rozpuštěným máslem s rumem a po vychladnutí můžeme pocákat čokoládou.
Skladujeme ideálně v uzavřené nádobě třeba plechovce, aby na vzduchu netvrdli. Krásně se nám rozleží. Po upečení se mohou zdát tužší jako perníky.
Přeji ať se Vám podaří.
Na přípravu švestek potřebujete:
sušené švestky
domácí čokoládu
Opilé švestky v čokoládě jsou našim nejoblíbenějším cukrovím. Postup je snadný a nebudete potřebovat ani troubu.
K přípravě potřebujete sušené švestky od Domácích dobrot, které jsou nesířené a nepřislazované. Bude stačit 250g.
Švestky si narovnáme do prázdné sklenice se šroubovacím uzávěrem. Zalijeme je potřebným množstvím rumu, aby byly potopeny. K vylepšení chuti je dobré přidat dvě lžičky medu.
Takto naložené švestky necháme týden odležet a každý den sklenici protřepeme. Komu by se zdál rum ostrý, může švestky naložit do Griotky.
Po týdnu švestky scedíme přes cedník. Trocha rumu zbyde a ten můžeme použít do těsta na pečení buchty.
Okapané švestky si dáme na talíř do chladničky. Bude na nich lépe držet čokoláda.
K přípravě čokolády potřebujeme:
1 tabulku čokolády na vaření
1/2 tabulky 70% čokolády.
5 dkg stoprocentního tuku např. Iva
2 lžíce kakaa
2 lžíce 3O% smetany
Tyto všechny ingredience rozpustíme v kastrolu ve vodní lázni nebo jen na mírném ohni.
Čokoláda bude hustší, pokud ne, tak přidejte kakao.
Vychlazené švestky namáčíme pomocí párátka v čokoládě a klademe je nejlépe na silikonovou podložku, z té se nám budou dobře sundávat.
Po namočení všech švestek, je necháme s čokoládou ztuhnout a již jen opatrně sundáme z podložky na talíř a sníme.
Přeji dobrou chuť a příjemnou přípravu.
Co si připomenu 17.listopadu? Ano proběhla sametová revoluce a v našem státě skončil totalitní systém. V té době, mi bylo 14 let a začala jsem studovat gymnázium v Třebíči. Bylo nás 5 tříd prváků po 30 studentech. Revoluce pro nás měla zásadní dopad na výuku cizích jazyků, protože už od pololetí jsme místo ruštiny měli i anglický jazyk. Spoustě věcí rozumím až dnes, až věkem. My na venkově jsme některé věci vnímali jinak a i o revoluci v Praze jsme se dozvídali postupně od studentů, kteří byli již na vysoké škole v Praze.