Produkty, které je možné vložit do košíku máme skladem.
Sady ZD Senice na Hané
Ručně peckované
Nesířené
Višně ČR, cukr - nesířené
Výrobce: Domácí dobroty s.r.o., Ostašov 50, 67552
Trvanlivost 8-15 měsíců
Višně obsahují menší množství cukrů, více organických kyselin (jablečnou, citrónovou, jantarovou, salycilovou). Mají více fenolových sloučenin, posilují kapiláry, mají protisklerotický účinek a půsoví protizánětlivě. Z minerálů jsou višně bohaté na draslík, hořčík a fosfor. Pro vysoký obsah železa se má jejich konzumace pozitivní vliv při chudokrevnosti. Jako jediné ovoce obsahují jod.
Pro zlepšení chuti jsou naše sušené višně proslazené cukrem.
V sušárně jsou práce v plném proudu. Sušíme višně a zároveň meruňky. Višně proslazujeme, to je jediné ovoce u nás s cukrem. Jinak by se pro svoji kyselost nedaly jíst. Usušené jsou pravou delikatesou. Dávají je ženy rády do moučníků, pohárů, zmrzlin. Někdo je sní samotné raději hned. Meruněk máme nasušených zatím méně než loni. Úroda byla slabá a díky vysokým teplotám i rychlá. Zároveň jsme navařili meruňkový a višňový extra džem. Ten višňový, pokud neznáte, určítě zkuste.
Tvoření s dětmi ve zdravé školce MŠ Čtyřlístek v Třebíči
My sami jsme schopni naučit děti zdravě jíst a pravidelně se stravovat. Dalším zařízením, kde se děti potkají s novými věcmi a naučí se třeba i zdravě mlsat, je školka. Pravidelně docházím do MŠ Čtyřlístek v Třebíči, kde s dětmi poznáváme ovoce, ochutnáváme, učíme se, jak je skladovat na zimu a proč ovoce sušíme. Na závěr si děti vyrobí ze sušeného ovoce výrobek. Vždy mě mile potěší, když při další návštěvě již děti čekají, až donesu ty dobroty.
Krásné prožití Vánoc a do nového roku 2018 Vám přeji nejen hodně zdraví, ale i i kus štěstí a dávku dobré pohody. Ať potkáváte dobré lidi.
Děkujeme všem našim zákazníkům za přízeň našim dobrotám a těšíme se na Vás v příštím roce. A ta fotka je pohled ze sušárny ovoce :)
Přezrálý banán
2 vejce
jablko
2 lžíce medu
2 lžíce oleje
2 lžíce müsli Višeň s čokoládou
Višně sušené
4 lžíce hladké mouky
4 lžíce špaldové mouky
prášek do pečiva
Co s přezrálým banánem? Udělejte pár muffin na snídani.
Do mísy si dáme 2 vejce, dvě lžíce medu, nastrouháme jedno jablko, rozmačkáme jeden banán a promícháme. Dále přidáme dvě lžíce oleje nebo kousek rozpuštěného másla, dvě lžíce müsli Višeň s čokoládou. Můžeme přidat i sušené višně. Vše opět dobře promícháme.
Nakonec přidáme 4 lžíce hladké a 4 lžíce špaldové mouky a prášek do pečiva.
Těsto by mělo být tužší. Toto množství vystačí na 10 muffin, které se vejdou na jeden plech na muffiny.
Naše müsli se tak dá použít nejen do jogurtu nebo na ranní kaši, ale také do muffin nebo sušenek.
Spojení sušených višní a čokolády nemá chybu. Čokoládové brownie cookis jsou nabité čokoládou a sušené višně jsou jen přijemnou tečkou.
Ingredience:
230g hořké čokolády, nasekané nahrubo
28g másla
2 vejce
130g krupicového cukru
31g hladké mouky
1/2 prášku do pečiva
50g mléčné čoklády, nasekané na menší kousky
50 g sušených višní, které si můžeme hodinu před pečením namočit do rumu či griotky
Postup přípravy trvá cca 30 minut, pečení 10 minut. Připravíte cca 28 kousků sušenek
1. Ve vodní lázni rozehřejeme hořkou čokoládu a máslo, vymícháme dohladka a necháme lehce vychladnout.
2. V míse si smícháme mouku s práškem do pečiva.
3. V míse robotu nebo ručně si vyšleháme vejce s cukrem a pomale přimícháme vychladlou čokoládu, až se vše spojí.
4. Přidáme suché přísady a lehce stěrkou zamícháme.
5. Nakonec přimícháme mléčnou čokoládu, ale cca 1 lžíci si jí necháme na dozdobení.
6. Těsto dáme vychladit do lednice na cca 15 minut.
7. Mezitím si troubu předehřejeme na 180 stupňů a plechy vyložíme pečícím papírem. Stačí dva.
8. Vychladlé těsto, které tím zhoustlo, nabíráme polévkovou lžící a dáváme na plech v dostatečném rozestupu. Na každý kousek dáme sušené višně a kousky čokolády.
9. Pečeme cca 10 minut, dokud už těsto není lesklé a okraje jsou upečené.
10. Vychladnout necháme na plechu. Kolečka jsou krásně měkká po čokoládě. Uchování je nejlepší v nádobě s víčkem, aby cookies neosychali.
Pro únorové čtení jsem si vybrala višně sušené. Byl to náš první produkt, který nás vedl k zamyšlení, vybudovat sušárnu ovoce. Višně byly na sušení pracné, ale zákazníci si je nejvíce žádali. Na vánočních trzích jsme je v letech 2007-2011 vždy vyprodali, to jsme sušili jen v menším nožství při práci. Višně jsme v té době peckovali ručně. Pak se nám podařilo domluvit se v závodě Aliboana, kde měli starou peckovačku české výroby z 50. let, aby nás dvakrát v létě pustili do provozu a višně jsme si zde vypeckovali. Od roku 2014 vlastníme svou peckovačku višní.
Višně se po vypeckování lehce proslazují cukrem. Je to jediné ovoce, kde použijeme doslazení, ale jinak by nebyly tak dobré. Jsou oblíbené právě pro svoji sladkokyselou chuť. Hodí se do dezertů, závinů, k sýrům. Někdo je používá i do masových kuliček. Jsou vhodné na různá nepečená cukroví, jak kdo chce. Ale nejlepší jsou na mlsání jen tak.
Višně obsahují menší množství cukrů, více organických kyselin (jablečnou, citrónovou, jantarovou, salycilovou). Mají více fenolových sloučenin, posilují kapiláry, mají protisklerotický účinek a půsoví protizánětlivě. Z minerálů jsou višně bohaté na draslík, hořčík a fosfor. Pro vysoký obsah železa se má jejich konzumace pozitivní vliv při chudokrevnosti. Jako jediné ovoce obsahují jod.
Množství nejnovějších výzkumů potvrdilo, že višně chrání před nemocemi srdce. Pravidelné konzumování višní dokonce zabraňuje vzniku cukrovky a některých druhů rakoviny. Toto ovoce pomáhá i při léčení poruch paměti. Vědci zjistili, že višeň je úspěšná i při zánětlivých procesech a zmírňuje bolesti při artritidě.
Na přípravu makové bábovky budeme potřebovat:
18-20 dkg modrého máku
30 dkg hladké mouky (múžeme dát napůl se špaldovou moukou)
20 dkg cukru
2 vejce
1/2 l mléka
1 prášek do pečiva
10 dkg oleje
trochu skořice
Varianta poloviční dávky těsta na buchtu se švestkami:
1. Nejprve si nameleme mák. Dále si vymažeme a vysypeme bábovkovou formu, pokud nepoužíváme silikonovou. Troubu zapneme na 180 stupňů.
2. Nyní si připravíme těsto. Nejprve utřeme vejce s cukrem. Dále přidáme tuk, mletý mák, skořici. Vše dobře zamícháme. Přidáme mléko a nakonec mouku s práškem do pečiva. Takto připravené těsto nalijeme do vymazané formy a dáme péct do trouby. Pečeme asi 45 minut. Vpichem špejle do těsta můžeme zkusit, zda je bábovka hotová.
3. Po upečení vyklopíme z formy a po vychladnutí servírujeme. Bábovka je sytá, ale moc dobrá. Sušené višně jí dodají na pikantnosti. Višně si rovněž můžeme naložit do rumu a do těsta dát již naložené.
Dobrou chuť